AS mengatakan bahawa perselisihan mengenai isu-isu utama masih ada dalam rundingan nuklear Iran | PressCliff


Jake Sullivan mengatakan masih ada ‘gangguan yang adil untuk melakukan perjalanan’ mengenai isu-isu penting. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 20 Jun – Masih ada perselisihan mengenai isu-isu penting antara Iran dan kekuatan dunia dalam rundingan untuk menghidupkan semula perjanjian nuklear 2015 mereka, kata penasihat keselamatan nasional AS, Jake Sullivan hari ini, sambil menambah bahawa keputusan akhir mengenai isu itu terserah kepada Pemimpin Tertinggi Republik Islam dan bukannya presiden yang baru dilantik.

“Masih ada jarak yang cukup untuk menempuh beberapa masalah penting, termasuk sekatan dan komitmen nuklear yang harus dibuat oleh Iran,” kata Sullivan. Minggu Ini bersama George Stephanopoulos di televisyen ABC.

Rundingan telah berlangsung di Vienna sejak April untuk mengetahui sifat dan urutan langkah-langkah yang harus diambil oleh Iran dan Amerika Syarikat untuk melakukan aktiviti nuklear dan sekatan untuk kembali sepenuhnya mematuhi perjanjian nuklear.

Ketua perwakilan Tehran mengatakan perunding untuk Iran dan enam kuasa besar dunia akan menangguhkan rundingan hari ini dan kembali ke ibu kota masing-masing untuk berunding.

“Kami akan melihat apakah perunding Iran datang ke putaran rundingan berikutnya yang bersedia untuk membuat pilihan sukar yang harus mereka buat,” kata Sullivan.

Seorang garis keras, Ebrahim Raisi, memenangi pilihan raya presiden Iran pada hari Jumaat dan akan mengambil alih jawatan pada awal Ogos, menggantikan pragmatis Hassan Rouhani.

Ketika ditanya apakah pemilihan Raisi meningkatkan kemungkinan kesepakatan, Sullivan mengatakan keputusan akhir adalah dengan Pemimpin Tertinggi Ayatollah Ali Khamenei. “Dia adalah orang yang sama sebelum pemilihan ini seperti dia setelah pilihan raya, jadi akhirnya itu bergantung pada dia dan keputusannya,” katanya. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *