Anwar: PKR tidak bebas daripada anggota yang tidak setia | PressCliff


Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap kepada media sempena Hari Wanita Antarabangsa di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya 8 Mac 2021. Gambar – oleh Miera Zulyana

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa parti itu tidak terlepas daripada mempunyai anggota yang mempunyai sikap khianat dan korup.

Oleh yang demikian, dia meminta semua anggota untuk terus menegakkan dan mempertahankan idealisme perjuangan parti, yang menolak unsur rasuah, penyalahgunaan kuasa dan pengkhianatan.

“Kami (perlu) memperkuat mesin (dan) meningkatkan pemahaman. Adakah kita pesta ‘sempurna’? Tidak … ada juga pemimpin yang khianat, ada yang ketika mereka mempunyai kedudukan, mulai mengumpulkan kekayaan. Di Keadilan (PKR) kita melihat bahawa ada juga yang korup.

“(Kita) harus kembali untuk menggilap idealisme perjuangan parti … menolak rasuah, kesombongan, penyalahgunaan kuasa. Jangan biarkan kemunculan pemimpin, kerajaan negeri atau tokoh yang (akan) membina puak untuk menusuk kita dari belakang seperti apa yang kita hadapi sebelumnya, ”katanya hari ini.

Anwar, yang juga Ahli Parlimen Port Dickson, mengatakan demikian dalam ucapan dasar di Kongres Nasional Tahunan PKR 2020 yang diadakan hampir sepenuhnya, berikutan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (MCO) 3.0 yang masih berkuatkuasa.

Kongres Nasional, yang sepatutnya berlangsung pada 6 Jun, diadakan hari ini setelah diperintahkan untuk ditangguhkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Pendaftar Pertubuhan (RoS) pada 4 Jun.

Ucapan Anwar, diikuti oleh kira-kira 2.000 perwakilan, juga menyentuh tentang pandemi Covid-19 di negara itu, mengatakan bahawa hanya dengan mempercepat proses vaksinasi Malaysia akan keluar dari krisis dengan cepat. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *