Anggota pasukan Olimpik Uganda positif ketika tiba di Jepun | PressCliff


Seorang lelaki yang memakai topeng muka pelindung berjalan di hadapan paparan yang menunjukkan logo Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang ditunda ke 2021 kerana Covid-19, di Tokyo, Jepun 23 Januari 2021. – Gambar Reuters

TOKYO, 20 Jun – Seorang anggota pasukan Olimpik Uganda telah menguji positif coronavirus semasa tiba di Jepun, hanya sebulan sebelum Sukan yang ditangguhkan wabak itu, kata para pegawai.

Kumpulan pertama yang tiba dari Uganda – pesta dengan kekuatan sembilan orang, termasuk petinju, jurulatih dan pegawai – mendarat di lapangan terbang Narita di Tokyo pada hari Sabtu. Mereka adalah pasukan kedua yang tiba selepas skuad sofbol wanita Australia pada 1 Jun.

Tetapi salah satu delegasi negara Afrika itu positif ketika menjalani pemeriksaan di lapangan terbang, kata seorang pegawai pemerintah kepada wartawan. Orang itu diuji dua kali tetapi keadaan mereka tidak diketahui, lapor media tempatan.

“Saya mendengar orang itu telah diasingkan berdasarkan peraturan,” Hidemasa Nakamura, petugas pengiriman Tokyo 2020, mengatakan kepada wartawan, memperbaharui janji untuk mengambil tindakan tegas terhadap jangkitan.

Penyiar awam NHK mengatakan kumpulan itu semua telah divaksinasi dan diuji negatif di Uganda sebelum mereka datang ke Jepun.

Pasukan itu pada awalnya akan tiba di Jepun pada 16 Jun, tetapi penerbangan mereka dibatalkan berikutan lonjakan kes Covid-19 di Uganda, kata media tempatan.

Anggota parti Uganda yang lain telah meninggalkan lapangan terbang ke Osaka, Jepun barat, di mana mereka akan berlatih menjelang temasya.

Ini adalah kes pertama yang menunjukkan keputusan ujian Covid positif di kalangan kedatangan Olimpik dari luar negara, kata media tempatan.

Minggu lalu penganjur mengeluarkan panduan virus untuk atlet sebagai sebahagian daripada usaha mereka untuk mengadakan Sukan dengan selamat walaupun wabak itu belum dapat dikendalikan.

Penganjur mengatakan bahawa mereka akan bertemu pada hari Isnin untuk membincangkan berapa banyak penonton domestik yang akan membenarkan, jika ada, dengan laporan yang menunjukkan bahawa mereka akan memilih 10,000 orang.

Nippon Television mengatakan penganjur sedang mempertimbangkan untuk menetapkan had atas penonton, termasuk tetamu dan pegawai, pada 20,000 untuk upacara pembukaan 23 Julai.

Peminat dari luar negara sudah dilarang menghadiri acara yang ditangguhkan. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *