Ultraconservative Raisi memilih presiden Iran sebagai pesaingnya mengakui | PressCliff


Calon presiden Ebrahim Raisi memberi isyarat setelah memberikan suara ketika pemilihan presiden di sebuah tempat mengundi di Tehran, Iran, 18 Jun 2021. – Gambar Reuters

TEHRAN, 16 Jun – Tahniah diberikan untuk Ebrahim Raisi yang sangat konservatif hari ini kerana memenangi pilihan raya presiden Iran ketika pesaingnya kebobolan sebelum keputusan rasmi diumumkan.

Tiga calon lain dalam perlumbaan itu semua mengucapkan tahniah atas kemenangannya, yang telah dijangkakan secara meluas setelah sejumlah pasukan berwajaran politik dilarang mencalonkan diri.

“Saya mengucapkan tahniah kepada rakyat atas pilihan mereka,” kata Presiden Hassan Rouhani yang sedang keluar tanpa menyebut Raisi. “Tahniah rasmi saya akan datang kemudian, tetapi kami tahu siapa yang mendapat cukup suara dalam pilihan raya ini dan siapa yang dipilih hari ini oleh rakyat.”

Dua calon lain yang sangat konservatif – Mohsen Rezai dan Amirhossein Qazizadeh Hashemi – secara eksplisit mengucapkan tahniah kepada Raisi, begitu juga satu-satunya reformis dalam perlumbaan itu, bekas gabenor bank pusat Abdolnasser Hemmati.

Raisi memenangi 62 peratus undi yang dikira setakat ini, kata ketua pejabat pilihan raya Jamal Orf di televisyen negeri ketika kiraan itu berlanjutan, namun belum ada jumlah pengundi yang dikeluarkan.

Raisi yang berusia 60 tahun mengambil alih dari Rouhani pada bulan Ogos ketika Iran berusaha menyelamatkan perjanjian nuklearnya yang kucar-kacir dengan kuasa besar dan membebaskan dirinya dari menghukum sekatan AS yang telah menyebabkan kemerosotan ekonomi yang tajam.

Raisi, ketua badan kehakiman yang serban hitamnya menandakan keturunan langsung dari Nabi Muhammad, dilihat dekat dengan pemimpin tertinggi 81 tahun, Ayatollah Ali Khamenei, yang memiliki kekuatan politik tertinggi di Iran.

Pengundian semalam dilanjutkan dua jam setelah tarikh akhir tengah malam yang sebenar di tengah-tengah ketakutan jumlah perolehan rendah 50 peratus atau kurang.

Banyak pengundi memilih untuk menjauhkan diri setelah sekitar 600 calon termasuk 40 wanita dikalahkan kepada tujuh calon, semuanya lelaki, tidak termasuk bekas presiden dan bekas ketua parlimen.

Tiga daripada calon yang diperiksa keluar dari perlumbaan dua hari sebelum pilihan raya semalam, dan dua dari mereka dengan cepat memberikan sokongan kepada Raisi.

Mantan presiden populis, Mahmoud Ahmadinejad, salah satu dari mereka yang dilarang untuk dilantik oleh Majlis Penjaga ulama dan ahli hukum, mengatakan dia tidak akan memilih, menyatakan dalam sebuah pesan video bahawa “Saya tidak ingin turut serta dalam dosa ini”.

‘Selamatkan Rakyat’

Pada hari pilihan raya, gambar-gambar pengundi yang sering mengibarkan bendera mendominasi liputan TV negeri, tetapi jauh dari tempat mengundi ada yang menyuarakan kemarahan terhadap apa yang mereka lihat sebagai pilihan raya yang dikendalikan pentas yang bertujuan untuk mengukuhkan kawalan ultrasonservatif.

“Sama ada saya memilih atau tidak, seseorang sudah terpilih,” mencemooh pekedai Tehran, Saeed Zareie. “Mereka mengatur pemilihan untuk media.”

Antusiasme dibendung dengan meningkatnya inflasi dan kehilangan pekerjaan, dan pandemi yang terbukti lebih mematikan di Iran daripada di tempat lain di rantau ini, membunuh lebih dari 80,000 orang dengan jumlah rasmi.

Di antara mereka yang beratur untuk mengundi di sekolah, masjid dan pusat komuniti, banyak yang mengatakan mereka menyokong Raisi, yang telah berjanji untuk memerangi rasuah, membantu orang miskin dan membina berjuta-juta flat untuk keluarga berpendapatan rendah.

Seorang jururawat bernama Sahebiyan mengatakan bahawa dia menyokongnya sebagai bukti anti-rasuah dan dengan harapan dia akan “memajukan negara … dan menyelamatkan rakyat dari kekurangan ekonomi, budaya dan sosial”.

Raisi, yang mempunyai pandangan yang sangat konservatif mengenai banyak masalah sosial termasuk peranan wanita dalam kehidupan awam, telah disebut di media Iran sebagai kemungkinan pengganti Khamenei.

Bagi kumpulan penentang dan hak asasi manusia, namanya dikaitkan dengan pembunuhan tahanan politik secara besar-besaran pada tahun 1988. Pemerintah AS telah menjatuhkan hukuman itu atas pembebasan tersebut, di mana Raisi telah menafikan memainkan peranan.

‘Tekanan Maksimum’

Kekuasaan tertinggi di Iran, sejak revolusi 1979 menjatuhkan monarki yang disokong AS, terletak pada pemimpin tertinggi, tetapi presiden menggunakan pengaruh besar dalam bidang dari perindustrian hingga urusan luar negeri.

Rouhani, 72, meninggalkan jawatan pada bulan Ogos setelah menjalani dua penggal maksimum selama empat tahun berturut-turut yang dibenarkan di bawah perlembagaan.

Pencapaian pentingnya adalah perjanjian 2015 dengan kuasa dunia di mana Iran bersetuju untuk membatasi program nuklearnya sebagai imbalan untuk pelepasan sekatan.

Tetapi harapan tinggi untuk kemakmuran yang lebih besar dihancurkan pada tahun 2018 ketika presiden AS ketika itu, Donald Trump menarik diri dari perjanjian itu dan melancarkan kampanye “tekanan maksimum” terhadap Iran.

Walaupun Iran selalu menafikan mencari senjata nuklear, Trump menuduh ia masih merancang untuk membina bom dan mengacaukan Timur Tengah melalui kumpulan proksi di Iraq, Lebanon, Syria dan Yaman.

Ketika sekatan AS yang lama dan baru melanda Iran, perdagangan mengering dan syarikat asing semakin meningkat. Harga ekonomi yang meningkat dan meningkat memicu pergolakan sosial berulang kali yang diturunkan oleh pasukan keselamatan.

Kem ultrasonservatif Iran – yang sangat tidak mempercayai Amerika Syarikat, melabel “Setan Besar” atau “Kesombongan Global” di republik Islam – menyerang Rouhani atas kesepakatan yang gagal.

Walaupun demikian, ada kesepakatan luas antara tokoh politik senior Iran, termasuk Raisi, bahawa negara itu harus mengakhiri sekatan AS dalam rundingan yang sedang berlangsung di Vienna yang bertujuan menyelamatkan perjanjian nuklear. – AFP

.



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *