Trio lelaki kebangsaan gagal untuk layak ke Sukan Olimpik Tokyo | PressCliff


Pemanah negara, Khairul Anuar Mohamad tersenyum sambil memegang pingat perak yang dimenanginya pada Kejohanan Memanah Dunia 2019 di Hertogenbosch ketika dia tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) 18 Jun 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 19 Jun – Hasrat trio recurve lelaki kebangsaan untuk layak ke Olimpik Tokyo tidak menjadi kenyataan setelah pasukan itu tersekat di suku akhir Kelayakan Sukan Olimpik 2020 di Paris, Perancis hari ini.

Trio kebangsaan Khairul Anuar Mohamad, Muhamad Zarif Syahiir Zolkepeli dan Muhammad Akmal Nor Hasrin tewas kepada pasukan Ukraine Oleksii Hunbin, Heorhiy Ivanytskyy, Ivan Kozhokar, 2-6 berdasarkan keputusan di laman web, worldarchery.sport.

Hanya ada tiga slot untuk disambar dalam kempen kelayakan terakhir ke Olimpik Tokyo yang dijadualkan dari 23 Julai hingga 28 Ogos.

Sejauh ini, sembilan pasukan telah layak dan mereka terdiri dari Australia, China, Taiwan, Britain, India, Jepun, Kazakhstan, Korea dan Belanda.

Walaupun begitu, trio wanita kebangkitan wanita berharap dapat menebus kekecewaan lelaki apabila mereka beraksi pada acara esok (20 Jun).

Khairul Anuar sebelumnya menempah tempat ke Sukan Olimpik ketika meraih pingat perak di Kejuaraan Memanah Dunia di Hertogenbosch, Belanda pada bulan Jun 2019.

Olimpik Tokyo 2020 akan menjadi penampilan ketiga untuk Khairul Anuar, 29, selepas edisi London 2012 dan Rio 2016, yang juga menyaksikan Muhammad Akmal membuat debut di Brazil. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *