Tokyo membatalkan laman tontonan umum, ada yang menjadi pusat vaksinasi | PressCliff


Orang ramai berjalan di jalan di sebelah iklan Sukan Olimpik dan Paralimpik Tokyo 2020, di tengah wabak penyakit koronavirus, di Tokyo, Jepun 19 Jun 2021. – Gambar Reuters

TOKYO, 19 Jun – Gabenor Tokyo, Yuriko Koike hari ini membatalkan semua tempat tontonan umum untuk Olimpik musim panas, dengan mengubah beberapa tempat menjadi pusat vaksinasi Covid-19.

Penonton asing dilarang menghadiri temasya tersebut, ditangguhkan selama setahun kerana wabak itu, tetapi pemerintah dan penganjur Tokyo 2020 telah berbulan-bulan menangguhkan keputusan untuk membenarkan sama ada penonton Jepun memasuki stadium.

Larangan menonton orang ramai mengikuti keputusan pemerintah metropolitan bulan ini untuk membatalkan rancangan untuk laman tontonan umum di Taman Yoyogi di pusat Tokyo, mengubah tempat itu menjadi pusat vaksinasi.

“Saya percaya ini adalah langkah yang diperlukan, ketika melihat dari berbagai perspektif, untuk Sukan Olimpik dan Paralimpik yang berjaya,” kata Koike kepada wartawan setelah bertemu dengan Perdana Menteri Yoshihide Suga.

Mereka akan bercakap pada hari Isnin dengan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa dan Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa.

Pakar perubatan Jepun mengatakan pada hari Jumaat bahawa melarang penonton di Olimpik adalah pilihan yang paling tidak berisiko untuk meneruskan acara ini, sementara masih ada kemungkinan tempat itu dapat menampung hingga 10.000 peminat di kawasan di mana tindakan “darurat”, seperti restoran yang lebih pendek jam, telah diangkat. – Reuters

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *