Tinjauan: Trak vaksinasi bergerak yang dihantar terus ke majikan lebih praktikal, berkesan | PressCliff


Tinjauan Bernama mendapati bahawa rata-rata masyarakat menyambut baik langkah tersebut dan mengatakan akan mempercepat proses vaksinasi bagi mereka yang memerlukan mereka bekerja. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 19 Jun – Menghantar trak vaksinasi bergerak secara langsung kepada kumpulan sasaran seperti pekerja di tapak binaan yang harus beroperasi di bawah jumlah kunci yang ketat didapati lebih praktikal dan berkesan.

Tinjauan Bernama mendapati bahawa rata-rata masyarakat menyambut baik langkah tersebut dan mengatakan akan mempercepat proses vaksinasi bagi mereka yang memerlukan mereka bekerja.

Penyelia projek bangunan Ahmad Fadzli Abdullah, 45, berkata trak vaksinasi bergerak yang dihantar khusus kepada majikan tertentu akan membantu lebih banyak pekerja diberi vaksin dalam jangka masa yang singkat.

“Jika kita ingin menunggu panggilan dari pusat vaksinasi, mungkin memerlukan sedikit waktu dan tidak semua proses vaksinasi untuk pekerja di bawah satu majikan dapat diselesaikan segera.

“Kaedah ini (mudah alih), nampaknya lebih teratur dan berkesan serta akan meningkatkan jumlah pekerja yang diberi vaksin di bawah majikan,” katanya ketika ditemui Bernama, di sini, hari ini.

Sebelumnya, Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa telah melakukan tinjauan mengenai [email protected] Operasi Vaccine Mobile Truck yang memberikan vaksinasi dosis pertama kepada lebih daripada 1,000 pekerja Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) di Stesen Sentral.

Nolierny Salleh, 41, jurutera pembinaan dengan projek Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang, berpendapat bahawa vaksinasi melalui trak bergerak akan menjadikannya lebih mudah dan mereka tidak perlu menunggu terlalu lama.

“Jika ini adalah metode, maka karyawan tidak perlu lagi bertanya-tanya kapan kita akan diberi vaksin walaupun kita telah mendaftar di aplikasi MySejahtera.

“Ada yang mendaftar tetapi masih menunggu. Kami yang bekerja di bidang ini terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19, ”tambah Nolierny.

Menteri Koordinator Program Imunisasi Covid-19 Nasional Khairy Jamaluddin sebelumnya dilaporkan mengatakan bahawa 30 trak vaksinasi bergerak akan diaktifkan di kawasan berkepadatan tinggi, dan juga tapak pembinaan untuk membolehkan kekebalan kawanan di ibu negara dicapai pada bulan Oktober. – Bernama

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *