TikTok adalah sumber utama penemuan muzik baru, menurut penyelidikan | PressCliff


Terima kasih kepada video TikTok yang menjadi viral, ‘Dreams’ Fleetwood Mac mencapai nombor dua di carta Rolling Stone Top 100 pada tahun 2020. – Gambar AFP

SAN FRANCISCO, 19 Jun – Ini adalah penafian yang biasa. Muzik memainkan peranan penting pada TikTok dan bahkan boleh menjadi tarikan utama video.

Itulah salah satu sebab aplikasi China berminat untuk menyiasat hubungan penggunanya dengan muzik. Menurut penyelidikannya, 80 peratus pengguna menggunakan platform untuk mencari muzik baru.

Adakah rangkaian sosial kegemaran Generation Z dapat membantu orang mengikuti perkembangan yang baru dalam dunia muzik? Itulah yang ditunjukkan oleh hasil kajian yang dikeluarkan oleh TikTok baru-baru ini.

Penemuan pertama ialah 80 peratus pengguna beralih ke TikTok untuk mengikuti siaran muzik terbaru.

Lapan puluh peratus mengatakan “mereka menemui muzik baru di platform dan bahawa ia adalah tempat nombor 1 untuk penemuan muzik – lebih banyak daripada platform digital lain, perkhidmatan streaming dan rakan,” jelas laporan itu.

Sebahagian besarnya berkat suapan “Untuk Anda”, di mana 56 peratus penemuan ini dibuat secara langsung melalui algoritma, sehingga menekankan kepentingannya.

Dalam kata-kata Paul Hourican, Ketua Operasi Muzik UK di TikTok, muzik adalah “jantung” pengalaman TikTok. ” “Komuniti kami sering melakukan penyelidikan, streaming, dan membeli lagu yang mereka dengar semasa melayari aplikasi,” katanya.

TikTok sebagai pengakap bakat?

Ini bukan kali pertama platform ini memperlekehkan reputasinya sebagai sekutu avant-garde dalam bidang muzik.

Dinamik yang kuat dikaitkan dengan tiga faktor utama, yang digambarkan oleh TikTok. Yang pertama berkaitan dengan penemuan muzik baru dan akibatnya di luar platform. Sebenarnya, menurut penyelidikan platform, hampir separuh pengguna menambah muzik yang baru ditemui ke kegemaran mereka.

Empat puluh enam peratus melihat profil artis dan sehingga 43 peratus memutuskan untuk mengikuti artis – tentu saja di TikTok. Kesan riak seperti itu boleh menjadi penentu bagi artis yang baru muncul, yang menjadikan daya tarikan platform menjadi lebih penting dari sudut pemasaran.

Kesimpulan lain mengenai bakat baru ini. TikTok mendakwa bahawa 4 daripada 10 pengguna telah menemui artis baru melalui aplikasi tersebut. Hits muzik klasik juga merupakan sebahagian daripada fenomena tersebut.

Kajian yang dilakukan oleh platform menunjukkan bahawa 4 daripada 5 pengguna lebih cenderung untuk berkongsi video jika mengandungi muzik yang membuat mereka merasa nostalgia.

Ini terutama berlaku untuk Fleetwood Mac dengan hit Impian, terima kasih kepada kegembiraan Nathan Apodaca dan videonya yang menjadi video kedua paling viral di platform pada tahun 2020. – ETX Studio

* Kajian kualitatif yang dilakukan bekerjasama dengan PRS IN VIVO pada separuh kedua tahun 2020 dan kajian kuantitatif yang dilakukan dengan InSites Consulting, pada awal 2021, dengan 4,013 responden berada di Perancis, Inggeris, Jerman, Itali dan Sepanyol

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *