Tempat Kane’s England yang dipersoalkan setelah Scotland gagal | PressCliff


Harry Kane dari England semasa perlawanan menentang Scotland 19 Jun 2021. – Kolam melalui Reuters

LONDON, 19 Jun – Kegagalan Harry Kane di Euro 2020 menjadikan Gareth Southgate menghadapi dilema pilihan ketika England kelihatan bangkit dari keputusan seri 0-0 menentang Scotland pada hari Jumaat.

Pasukan Southgate melepaskan peluang untuk menempah tempat dalam 16 terakhir kerana mereka kecewa dengan pasukan Scotland yang tekun yang dengan mudah dapat mengalahkan pesaing lama mereka untuk pertama kalinya sejak 1999.

England hanya berjaya melakukan satu tembakan ke arah Wembley dan kekurangan canggih inilah yang meyakinkan Southgate untuk menggantikan Kane dengan Marcus Rashford 15 minit dari masa penuh.

Perubahan itu tidak membuat perbezaan ketika England terpaksa menetap poin yang terhenti momentum setelah 1-0 menentang Croatia dalam pertandingan pembukaan mereka pada hari Ahad.

England masih boleh melayakkan diri ke peringkat kalah mati jika mereka mengelakkan kekalahan dalam perlawanan terakhir Kumpulan D menentang Republik Czech pada hari Selasa.

Tetapi sumbangan Kane yang hangat akan memberikan keprihatinan Southgate dengan matlamat England untuk memenangi kejohanan itu.

Penyerang Tottenham, Kane masuk ke Kejuaraan Eropah setelah baru sahaja memenangi Golden Boot Liga Perdana dengan 23 gol.

Tetapi kapten England tidak dapat meniru bentuk produktif yang menyaksikannya selesai sebagai penjaring terbanyak di Piala Dunia 2018.

Kane kelihatan lembap di dalam kawasan penalti dan tidak bersemangat di luarnya.

Kreativiti dan penentuan predator yang menjadikannya sasaran perpindahan untuk juara Liga Perdana Manchester City tiba-tiba hilang.

Southgate mengakui perjuangan England menentang pasukan Scotland yang digerakkan dengan baik telah memaksanya mencari alternatif untuk Kane, yang hanya menyentuh bola sekali di kawasan penalti pada babak pertama.

“Kami memerlukan lebih banyak larian di belakang. Saya merasakan Marcus Rashford akan memberi kita tenaga itu. Pada ketika itu kami harus mencuba dan mendapatkan gol, ”kata Southgate.

“Kita harus membuat keputusan ini berdasarkan apa yang kita lihat. Kami masih mengusahakan corak tersebut.

“Kami bermain dengan permainan yang tinggi dan sukar untuk mencari ruang malam ini sukar. Scotland bermain dengan baik dan kami tidak dapat membukanya. “

‘Buat keputusan yang tepat’

Diasingkan oleh rancangan permainan pintar Scotland, Kane mendapat sokongan minimum dari Raheem Sterling, Phil Foden dan Mason Mount.

Pengenalan Jack Grealish di bangku simpanan memberi England lebih banyak tenaga dan Kane pasti akan menikmati peluang untuk memberi makan kepada playmaker Aston Villa.

“Saya rasa seluruh pasukan, kita harus melihat keseluruhan prestasi dan penggunaan bola kita dan meninjau di mana kita dapat menjadi lebih baik,” kata Southgate ketika ditanya mengenai Kane.

“Itu tepat di seluruh bidang, jadi ini bukan hanya untuk satu orang. Saya fikir Scotland, menandakannya dengan sangat baik. “

Sama ada pengurus England akan memilih untuk menggantikan Kane dengan Rashford atau Dominic Calvert-Lewin dari Everton untuk pertembungan penting Czech adalah masalah lain sepenuhnya.

Menjatuhkan pemain dengan 34 gol England akan menjadi panggilan yang sangat berani.

Ditanya apakah dia akan membuat perubahan untuk pertandingan Czech, Southgate berkata: “Kami akan melihat bagaimana semua orang, bersiap untuk lawan yang lain dan membuat keputusan yang tepat.”

Kane juga diturunkan pada minit terakhir menentang Croatia setelah gagal menyusahkan pelawat.

Pemain berusia 27 tahun itu melakukan penggantian kedua berturut-turut di dagu, dengan mengatakan: “Ini adalah sebahagian daripada permainan. Pengurus merasakan itu adalah keputusan yang tepat jadi anda hanya perlu mengambilnya. Ia adalah apa adanya.

“Itu adalah permainan yang sukar. Scotland mempertahankan dengan baik. Kami tahu tidak ada permainan yang akan menjadi mudah tetapi Kejuaraan Eropah dan Scotland bermain seumur hidup mereka. “

Pemain tengah England, Declan Rice memberikan harapan yang cerah kerana dia menegaskan Kane akan berkembang sebaik mendapat layanan yang lebih baik.

“Scotland membuat rancangan permainan mereka dan membatalkan Harry Kane. Dia adalah pemain bertaraf dunia dan kami perlu memberikan bola kepadanya untuk menjaringkan gol, ”kata Rice. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *