Tangkapan BioNTech Covid-19 mempunyai tindak balas antibodi yang lebih kuat daripada Sinovac, menunjukkan kajian Hong Kong | PressCliff


SCMP, yang memetik penyelidik utama Profesor Benjamin Cowling, seorang ahli epidemiologi dengan University of Hong Kong mengatakan bahawa beberapa yang menerima vaksin Sinovac mungkin memerlukan suntikan penggalak ketiga juga. – Gambar Reuters

HONG KONG, 19 Jun – Orang yang diberi vaksin terhadap Covid-19 dengan vaksin BioNTech didapati mempunyai tahap antibodi yang “jauh lebih tinggi” daripada mereka yang menerima suntikan Sinovac, Pos Pagi China Selatan melaporkan hari ini, memetik kajian di Hong Kong.

Beberapa yang mendapat vaksin Sinovac mungkin memerlukan suntikan penggalak ketiga juga, kata akhbar itu, memetik penyelidik utama Profesor Benjamin Cowling, seorang ahli epidemiologi dengan Universiti Hong Kong (HKU).

Kajian yang ditugaskan oleh pemerintah itu dilakukan oleh sekolah kesihatan awam HKU dan melibatkan pengesanan tindak balas antibodi dari 1,000 orang yang menerima salah satu vaksin, tambah laporan itu.

Awal minggu ini, para pegawai di Indonesia memperingatkan bahawa lebih dari 350 pekerja perubatan telah menangkap Covid-19 walaupun telah divaksinasi dengan Sinovac dan puluhan telah dirawat di rumah sakit, meningkatkan keprihatinan tentang keberkesanannya terhadap varian virus yang lebih menular.

Pada awal bulan Jun, Uruguay mengeluarkan data dunia nyata mengenai kesan vaksin Sinovac Biotech’s Covid-19 di kalangan penduduknya yang menunjukkan bahawa ia melebihi 90 peratus berkesan dalam mencegah kemasukan dan kematian rawatan intensif.

Pemerintah Uruguay juga mengkaji keberkesanan vaksin Pfizer / BioNTech di antara 162.047 pekerja kesihatan dan orang berusia lebih dari 80 tahun, dan mengatakan tembakan itu 94 persen berkesan untuk mencegah kemasukan dan kematian unit rawatan intensif, dan mengurangkan jangkitan sebanyak 78 peratus. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *