Taktik pendaftaran pintu ke pintu pasukan petugas vaksin Sabah berjaya | PressCliff


Pasukan petugas virus Sandakan telah berjaya dalam menjangkau warga secara langsung. – Bernama

SANDAKAN, 19 Jun – Walaupun stesen pendaftaran vaksinasi di Pulau Timbang dan Pulau Sanghai di sini dibuka selama lebih dari dua jam oleh Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) pada Khamis lalu, hanya 50 orang yang hadir untuk mendaftar.

Dalam merealisasikan sambutan suam-suam kuku walaupun telah membuka stesen pada pukul 7 pagi dan membuat pengumuman sebelumnya mengenai program ini, staf CITF memutuskan untuk mengubah pendekatan mereka – dengan memulai pendaftaran dari pintu ke pintu – untuk mendapatkan lebih banyak penerima vaksin.

Pendekatan mereka terbukti efektif kerana jumlah penduduk yang terdaftar untuk vaksinasi di kedua pulau itu, yang terletak di DUN Sekong, melebihi target yang telah ditetapkan.

“Sehingga jam 6 petang, seramai 626 orang dari 13 kampung di daerah Sekong telah berjaya mendaftar melalui program jangkauan CITF.

“Angka ini melampaui target untuk mendaftarkan sekurang-kurangnya 200 penduduk untuk memungkinkan petugas kesihatan datang ke pulau-pulau untuk memberikan vaksin,” kata pemimpin pembangunan masyarakat Sekong Hazulizah Md Dani kepada Bernama.

Dia mengatakan unit itu, serta Pejabat Kesihatan Daerah Sandakan dan Jabatan Penerangan, mendapati bahawa kebanyakan penduduk takut dengan jarum dan komplikasi setelah diberi vaksin kerana dipengaruhi oleh khabar angin atau berita palsu.

“Tetapi Alhamdulillah, setelah mendapat maklumat, banyak yang yakin untuk mengambil vaksin dan bersetuju untuk segera mendaftar,” tambahnya.

Pegawai Promosi Kesihatan Sandakan Joumil Ekim berkata, mencapai sasaran pendaftaran vaksinasi akan membolehkan pasukannya datang ke pulau-pulau untuk menyuntik penduduk.

Sementara itu, bekas Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekong, Datuk Samsudin Yahya yang turut serta dalam program itu mengatakan bahawa dia sendiri telah diberi vaksin dan ingin membantu CITF menjelaskan faedah vaksinasi kepada penduduk.

Sementara itu, ketua kampung Tronglit Lajim Sumadin dan beberapa penduduk juga pergi ke semua 54 rumah di kampung tersebut untuk menjelaskan faedah mendapat vaksin.

“Saya menggunakan pengalaman saya sendiri untuk mendapatkan vaksin untuk meyakinkan penduduk desa untuk mendaftar,” kata Lajim, yang kini berhasil meyakinkan lebih dari 150 penduduk desa untuk mendaftar sebagai penerima vaksin. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *