Singapura melihat awal untuk vaksin Sinovac | PressCliff


Seorang wanita membaca tanda pemberitahuan mengenai ‘sambutan luar biasa’ terhadap vaksin Sinovac di sebuah klinik, semasa wabak penyakit koronavirus di Singapura pada 18 Jun 2021. – Gambar Reuters

SINGAPURA, 19 Jun – Menawarkan vaksin Sinovac Biotech Covid-19 kepada orang ramai di Singapura untuk pertama kalinya sejak semalam, beberapa klinik swasta melaporkan permintaan yang luar biasa untuk suntikan buatan China, walaupun sudah ada vaksin saingan yang mempunyai keberkesanan yang jauh lebih tinggi.

Singapura telah memvaksinasi hampir separuh daripada 5,7 juta penduduknya dengan sekurang-kurangnya satu dos vaksin dari Pfizer-BioNTech dan Moderna. Kedua-duanya telah menunjukkan kadar keberkesanan lebih dari 90 persen terhadap penyakit simptomatik dalam ujian klinikal, dibandingkan dengan 51 persen Sinovac.

Awal minggu ini, para pegawai di negara jiran Indonesia memperingatkan bahawa lebih dari 350 pekerja perubatan telah menangkap Covid-19 walaupun telah divaksin dengan Sinovac dan puluhan telah dirawat di rumah sakit, sehingga menimbulkan kekhawatiran tentang keberkesanannya terhadap varian yang lebih menular.

Bukti dari negara lain menunjukkan orang yang mengambil vaksin Sinovac masih dijangkiti, kata Kenneth Mak, pengarah perkhidmatan perubatan Singapura, pada hari Jumaat. “Ada risiko besar penembusan vaksin,” katanya, merujuk pada laporan pekerja kesehatan Indonesia.

Sebilangan orang yang bergegas mencari tembakan Sinovac pada hari pertama ketersediaannya di Singapura adalah warganegara China, yang merasakan akan memudahkan perjalanan pulang tanpa melalui karantina.

Singapura membenarkan penggunaan vaksin Sinovac oleh institusi kesihatan swasta di bawah laluan akses khas, berikutan kelulusan penggunaan kecemasan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) awal bulan ini. Singapura mengatakan pihaknya sedang menunggu data kritikal dari Sinovac sebelum memasukkannya ke dalam program vaksinasi nasional.

Sementara itu, pihak berkuasa telah memilih 24 klinik swasta untuk menguruskan stok 200,000 dosnya sekarang. Klinik dikenakan bayaran antara S $ 10-25 (RM31-RM77) setiap dos.

“Kami mempunyai kira-kira 2.400 tempahan, bermula dari sekarang hingga akhir Julai,” kata Louis Tan, CEO di StarMed Specialist Center, Sabtu. Dia mengatakan bahawa kebanyakan mereka yang membuat tempahan Sinovac cenderung berusia 40-an dan ke atas.

Wee Healthfirst, klinik lain yang diluluskan, meletakkan pemberitahuan di pintu masuk pada hari Jumaat, dengan mengatakan bahawa ia telah menghentikan tempahan untuk vaksin itu hingga hari Khamis depan, dengan alasan “permintaan yang luar biasa”. Seorang penyambut tetamu mengatakan kira-kira 1,000 orang telah mendaftar di sana.

Leong Hoe Nam, seorang doktor penyakit berjangkit di Klinik Rophi, juga mengatakan dia telah “dibanjiri” oleh orang-orang yang menginginkan tembakan Sinovac.

Tang Guang Yu, seorang jurutera berusia 49 tahun, adalah antara warganegara China yang menetap di Singapura yang menunggu suntikan Sinovac daripada mengambil vaksin buatan asing yang menurutnya mungkin tidak dikenali oleh pihak berkuasa di rumah.

“Tidak ada yang ingin dikarantina selama sebulan, saya tidak mempunyai cuti selama berhari-hari,” kata Tang kepada Reuters ketika dia beratur di luar klinik.

Pelancong ke China mungkin harus dikarantina di sebuah fasilitas dan di rumah hingga sebulan bergantung pada kota tujuan mereka, tanpa mengira status vaksinasi, menurut laman web pemerintah China.

Orang lain mengatakan mereka lebih percaya pada vaksin Sinovac kerana berdasarkan teknologi konvensional, sementara yang dikembangkan oleh Pfizer / BioNTech dan Moderna menggunakan platform RNA messenger yang baru dikembangkan.

“Teknologi mRNA sudah ada selama 30 tahun, tetapi belum pernah disuntik ke dalam manusia hingga baru-baru ini kerana keadaan darurat Covid-19, seberapa selamatnya?” tanya Chua Kwang Hwee, 62, dari Singapura, ketika dia berbaris di luar klinik untuk bertanya mengenai tembakan Sinovac.

Kementerian kesihatan Singapura mengatakan bahawa orang yang mempunyai riwayat reaksi alergi atau anafilaksis terhadap vaksin mRNA Covid-19 atau komponennya serta individu yang mengalami kekebalan yang teruk tidak boleh menerima vaksin berdasarkan mRNA.

Vaksin Sinovac menggunakan virus yang tidak aktif atau mati yang tidak dapat meniru sel manusia untuk mencetuskan tindak balas imun.

Dalam beberapa minggu terakhir, beberapa pesan media sosial muncul mengatakan vaksin virus Covid-19 yang tidak aktif, seperti Sinovac, memberikan perlindungan yang unggul terhadap varian daripada vaksin mRNA. Mesej lain di platform mengatakan vaksin mRNA kurang selamat.

Pihak berkuasa telah menolak tuntutan ini, dengan mengatakan ia selamat dan sangat berkesan. – Reuters

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *