Serbuan imigresen ke atas perniagaan burung Kuching memukul cincin penyeludupan manusia, penangkapan 22 warga Indonesia | PressCliff


Penguatkuasa telah melakukan serbuan setelah melihat sebuah video yang dikongsi di media sosial. – Gambar Reuters

KUCHING, 19 Jun – Unit operasi khas Jabatan Imigresen Sarawak menyerbu sebuah kedai di Jalan Tabuan di sini semalam dan menemui rangkaian penyeludupan manusia di sebalik perniagaan burung walit.

Timbalan Ketua Menteri Negeri, Tan Sri James Masing berkata, penguatkuasa bertindak berdasarkan video yang dikongsi di media sosial yang menunjukkan sebuah lori membawa pendatang yang diparkir di belakang sebuah rumah kedai.

Katanya, 22 pendatang Indonesia yang tidak berdokumen ditemui di premis tersebut dan ditangkap atas kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 serta Peraturan Imigresen dan Akta Pasport 1966.

“Dalam serbuan yang dilakukan petang semalam, semua warga asing bersembunyi di sebuah bilik di tingkat tiga premis,” kata Masing, yang juga ketua jawatankuasa keselamatan sempadan negeri, dalam satu kenyataan.

Dia berkata, pendatang, 14 yang merupakan wanita dan baki lapan lelaki, dibawa ke kedai dengan sebuah lori setelah mereka memasuki jalan tikus di Biawak, Lundu.

Dia menambah bahawa pencarian telah dimulakan untuk pemandu lori untuk membantu siasatan.

Dia mengatakan tiga penduduk tempatan, yang dipercayai menggaji pendatang, juga ditangkap semalam. Mereka dipercayai menjadi sebahagian daripada cincin penyeludupan yang lebih besar di Sarawak.

Masing berkata, warga asing itu kemudian dibawa untuk ujian Covid-19 sesuai dengan prosedur operasi standard yang telah diwartakan.

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *