Selepas kejutan Eriksen, Denmark mengalahkan 16 terakhir sebelum perlawanan mesti menang vs Rusia | PressCliff


Joakim Maehle dari Denmark semasa sidang media di Helsingor, Denmark, 19 Jun 2021. – Gambar Reuters

ST PETERSBURG, Rusia, 19 Jun – Denmark bertekad untuk mara ke peringkat kalah mati Euro 2020 dengan kemenangan menentang Rusia dalam perlawanan terakhir Kumpulan B mereka pada hari Isnin, setelah pulih dengan ketenangan dari kejutan serangan jantung Christian Eriksen.

Walaupun tewas 2-1 kepada pasukan Belgia dibantu oleh kembalinya Kevin de Bruyne, banjir mesej sokongan untuk Eriksen dan catharsis gol awal Yussuf Poulsen menentang pasukan teratas dunia nampaknya meletakkan trauma perlawanan pembukaan Denmark di belakang mereka.

Pengurus Kasper Hjulmand berjanji bahawa Denmark, yang akan mendapat keuntungan dari tempat lawan menentang Rusia di Kopenhagen, akan mengalahkan pasukan Stanislav Cherchesov untuk Eriksen setelah dia menjalani operasi untuk menanamkan alat pemula jantung.

Pemain tengah Denmark itu dikeluarkan dari hospital pada hari Jumaat, enam hari selepas rebah ketika perlawanan pasukannya menentang Finland.

Walaupun sejauh ini bermain di kandang sendiri di St Petersburg, Rusia gagal menghidupkan kembali keajaiban larian suku akhir mereka di Piala Dunia 2018 dalam perlawanan yang telah menonjolkan pertahanan yang poros dan serangan suam-suam kuku.

Rusia belum mencapai peringkat kalah mati dalam kejuaraan Eropah sejak 2008. Kemenangan 1-0 mereka menentang pasukan kelayakan kejutan, Finland pada hari Rabu adalah kemenangan pertama mereka sejak perlawanan pembukaan mereka di kejohanan 2012.

Denmark, yang terakhir dalam Kumpulan B dengan dua kekalahan, berharap dapat memanfaatkan awal kekalahan pertahanan oleh Rusia, dengan Mikkel Damsgaard mengisi untuk Eriksen dan penyerang Martin Braithwaite menunjukkan sentuhan kualiti melawan Belgium.

“Kami akan melalui peringkat kumpulan,” kata Braithwaite setelah tewas kepada Belgium. “Dengan pasukan ini tidak ada batasan.”

Untuk merebut tempat kelayakan kedua, Denmark juga bergantung pada Belgium, yang sudah maju, untuk mengalahkan Finland pada hari Isnin.

Kekurangan Defensif

Sementara itu, kemenangan Rusia menentang Denmark akan menjamin mereka mendapat tempat di peringkat kalah mati.

Cherchesov memilih untuk bermain penjaga gawang berusia 22 tahun yang belum diuji Matvei Safonov menentang Finland setelah perlawanan goyah Anton Shunin menentang Belgium. Dia juga mengasari pemain pertahanan, Andrei Semyonov, berikutan prestasi yang salah dalam pembukaan mereka.

Kekurangan Rusia dan jurang bakat dengan pasukan teratas Eropah meninggalkan Cherchesov dengan beberapa pilihan menyerang di luar kapten Artyom Dzyuba.

Dzyuba, penyerang menjulang tinggi yang hanya satu gol dari mengikat catatan pasukan kebangsaan Alexander Kerzhakov sebanyak 30 tahun, telah tanpa gol dalam kejohanan sejauh ini.

Menentang Denmark, Cherchesov dapat memulakan Alexei Miranchuk, salah satu dari sedikit orang Rusia yang bermain di liga Eropah teratas. Pemain tengah Atalanta, yang masuk pada minit ke-63 menentang Belgium, menjaringkan gol Rusia menentang Finland. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *