Rave? Belum lagi. Kelab-kelab malam di UK mengalami kelewatan virus | PressCliff

Rave?  Belum lagi.  Kelab-kelab malam di UK mengalami kelewatan virus |  PressCliff
Jack Rowe, juruteknik di kelab malam PRYZM di Birmingham, berpose untuk bergambar di superclub di Birmingham, England tengah. – Gambar ETX Studio

LONDON, 19 Jun – Suara Will Paterson bergema di sekitar ruangan gelap yang besar di kelab malam E1, yang pernah menjadi salah satu tempat pesta terbesar di London tetapi yang tidak pernah menemui pelanggan selama 16 bulan.

Tempat itu, di kawasan perindustrian di timur ibu kota Britain, dibuka untuk tontonan peminat pada tahun 2017 dengan sambutan maraton 27 jam dan kerap menjadi tuan rumah kepada 1.600 kelab.

Tetapi setelah berbulan-bulan persiapan untuk akhirnya dibuka semula pada 21 Jun, pengurus kelab Paterson sedang berusaha keras untuk mengumumkan pengumuman terbaru Boris Johnson mengenai kelewatan empat minggu dalam menghapus semua sekatan coronavirus.

Langkah perdana menteri pada hari Isnin dirancang untuk membendung penyebaran varian Delta virus setelah lonjakan kes strain yang sangat menular yang pertama kali dikenal pasti di India.

Sekatan secara beransur-ansur diturunkan sejak bulan Mac dan sebagai sebahagian daripada peta jalan pemerintah yang tidak berfungsi, kelab malam selalu menjadi yang terakhir dibuka semula.

Tetapi Paterson mengatakan bahawa harus menutup lebih lama adalah mengecewakan.

“Ada banyak, banyak langkah yang harus kami laksanakan selama beberapa bulan terakhir untuk memastikan kami dapat membuka,” katanya kepada AFP.

Orang secara beransur-ansur menjadi lebih yakin untuk bersosial di dalam rumah kerana kadar vaksinasi yang tinggi.

Dari segi praktikal, tempat telah memesan bekalan makanan dan minuman.

Sekarang ini ditangguhkan, dan boleh memaksa lebih banyak orang dalam industri mencari pekerjaan di tempat lain, katanya.

“Mereka akan berfikir sendiri, ‘berapa kali pembukaan semula harus ditangguhkan sebelum saya berfikir bahawa bukan industri yang cukup stabil untuk menampung makanan, sewa, dan kos sara hidup saya?'” Tambahnya.

Kekurangan Kakitangan

Seperti banyak tempat di sektor perhotelan dan hiburan yang terkepung, E1 harus melakukan diversifikasi untuk bertahan hidup, dengan membuka sebuah pub luar.

Tetapi beberapa kakitangan telah meninggalkan sektor ini, memperburuk kehilangan pekerja yang merupakan warga negara EU kerana peraturan pekerjaan baru setelah Brexit.

Penangguhan Johnson yang disebut “Hari Kebebasan” telah menimbulkan kemarahan bahkan di kalangan beberapa Ahli Parlimen Konservatifnya sendiri, mengingat kejayaan program vaksinasi.

Angka terbaru menunjukkan bahawa kira-kira 80 peratus populasi dewasa telah mendapat dos pertama vaksin Covid-19, dan sekitar 57 peratus kedua-duanya.

“Banyak di industri melihat pesan positif beberapa minggu lalu dari perdana menteri dan mulai meningkatkan persiapan mereka,” kata Michael Kill, ketua eksekutif Night Time Industries Association, sebuah badan perdagangan.

“Mereka sampai ke tahap di mana mereka berkomitmen secara kewangan untuk dapat dibuka pada 21 Jun.”

“Setiap minggu penundaan itu akan menelan belanja £ 100 juta ($ 140 juta, 116 juta euro),” kata ketua Persatuan Bir & Pub Britain, Emma McClarkin.

Persatuan ini telah menjadi salah satu pengkritik paling keras terhadap penutupan coronavirus dan mengatakan langkah terbaru “meningkatkan kemungkinan pub hilang selamanya”.

Bagi Kill, kelab malam mempunyai risiko yang sama dan menganggarkan bahawa seperempat tempat akan ditutup pada bulan berikutnya, kerana sokongan pemerintah untuk perniagaan yang dilanda penghapusan dihentikan.

‘Kelaparan secara sosial’

Walaupun mendapat kritikan daripada perniagaan, orang awam Britain, yang telah menyaksikan hampir 128.000 kematian akibat Covid-19 sejak tahun lalu, tampak yakin akan perlunya penangguhan.

Sebanyak 71 peratus responden secara keseluruhan menyokong langkah tersebut, berbanding 24 persen yang tidak, menurut tinjauan YouGov yang diterbitkan pada hari Isnin.

Bahkan di kalangan mereka yang berumur 18-24 tahun, sokongan itu tetap teguh, walaupun jurangnya mengecil hingga 54 peratus menyokong dan 34 peratus menentang.

“Perniagaan memahami perlunya bergerak dengan hati-hati,” kata Kate Nicholls, ketua eksekutif UKHospitality, yang mewakili perniagaan termasuk bar, hotel, lorong boling dan taman tema.

“Tetapi ini (penundaan) adalah ribut sempurna dari penghapusan pendapatan dan peningkatan biaya yang dapat dikurangi dengan memperluas pelepasan tarif dan perlindungan sewa.”

Johnson menegaskan bahawa perluasan larangan adalah yang terakhir. Profesional industri tidak yakin – dan sokongan semakin meningkat dalam tempoh empat minggu.

Dalam tinjauan Savanta ComRes yang diterbitkan pada hari Selasa, 43 peratus responden mengatakan semua langkah menjauhkan sosial harus dibatalkan setelah 19 Julai. Lebih dari separuh mengatakan mereka bimbang sekatan itu boleh berlaku tanpa had.

“Anak-anak semakin kecewa, mereka kelaparan secara sosial,” kata Kill. “Kami memerlukan pemerintah untuk mengikuti rancangan itu.” – Studio ETX

.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *