Rakyat Palestin membatalkan perjanjian untuk memperdagangkan dos vaksin Covid-19 dengan Israel | PressCliff


Di pihak Palestin, lebih dari 270,000 orang telah menerima dua dos mereka di Tebing Barat dan Jalur Gaza, menurut kementerian kesihatan Palestin. – Gambar Reuters

RAMALLAH (Palestin), 19 Jun – Pihak Berkuasa Palestin mengatakan kemarin ia membatalkan perjanjian pertukaran yang akan menyaksikan Israel memberikan satu juta covid-19 jab, kerana dosnya “akan berakhir”.

Pegawai Israel awal pagi semalam telah mengumumkan perjanjian itu, dengan mengatakan bahawa negara Yahudi itu akan memberikan dos tersebut kepada Pihak Berkuasa Palestin ketika tarikh tamat tempohnya.

PA, yang berpusat di Tepi Barat yang diduduki, telah mengesahkan pengiriman “dalam beberapa hari mendatang” sejuta dos vaksin, tanpa menyebutkan kesepakatan dengan negara Yahudi.

Kementerian kesihatan Palestin mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa Pfizer berada di belakang inisiatif untuk “mempercepat kampanye vaksinasi”.

Tetapi jurucakap PA Ibrahim Melhem mengatakan kelmarin bahawa pengiriman awal sekitar 90.000 dos Pfizer gagal mematuhi “spesifikasi yang terkandung dalam perjanjian, dan oleh itu perdana menteri Mohammad Shtayyeh mengarahkan menteri kesihatan untuk membatalkan perjanjian itu”.

“Pemerintah menolak untuk menerima vaksin yang akan segera habis masa berlakunya,” tambahnya, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh agensi berita rasmi WAFA.

Pejabat Perdana Menteri Israel Naftali Bennett sebelumnya mengatakan bahwa “Israel telah menandatangani perjanjian dengan Otoritas Palestin, dan akan menyediakan sekitar satu juta dosis vaksin Pfizer yang akan segera berakhir”, tanpa menentukan tanggal penggunaan.

“Israel akan menerima jumlah Pfizer dalam jumlah yang sama pada bulan September / Oktober 2021, atas nama apa yang ditakdirkan oleh Pihak Berkuasa Palestin,” kata pernyataan Israel itu.

Melhem mengatakan PA sebaliknya akan menunggu vaksin yang dipesannya dari Pfizer untuk tiba secara langsung.

Dia tidak menyatakan tarikh luput vaksin yang diberikan Israel.

Baik kementerian kesihatan Israel maupun COGAT, badan ketenteraan Israel yang menguruskan hal ehwal awam di wilayah Palestin yang dijajah, tidak menanggapi permintaan AFP untuk memberi komen.

Virus ‘tidak mengenal sempadan’

Israel melancarkan kempen vaksinasi secara menyeluruh setelah memperoleh berjuta-juta dos vaksin Pfizer-BioNTech.

Lebih daripada 55 peratus penduduk Israel – kira-kira 5,1 juta orang – telah menerima kedua-dua dos vaksin.

Di pihak Palestin, lebih dari 270,000 orang telah menerima dua dos mereka di Tebing Barat dan Jalur Gaza, menurut kementerian kesihatan Palestin.

Sebelumnya semalam, Menteri Kesihatan Israel baru Nitzan Horowitz telah mengatakan di Twitter bahawa “coronavirus tidak mengenal sempadan dan tidak membezakan antara orang”.

“Pertukaran vaksin yang penting ini adalah kepentingan masing-masing pihak,” katanya, sambil menambahkan dia berharap untuk “kerjasama antara Israel dan negara jiran Palestin di daerah lain”.

Horowitz tidak membalas permintaan untuk komen kelmarin.

Perkembangan itu terjadi di tengah ketegangan tinggi antara negara Yahudi dan Palestin, dengan pelanggaran gencatan senjata yang rapuh antara Israel dan penguasa Gaza, Hamas.

Gencatan senjata itu berkuat kuasa pada 21 Mei, berakhir 11 hari pertempuran sengit.

Lewat Khamis, jet pejuang Israel melakukan serangan udara di Gaza untuk kali kedua sejak gencatan senjata.

Tentera mengatakan mereka melakukan pembalasan selama tiga hari balon pembakar yang dilancarkan dari wilayah Palestin.

Pertempuran bulan lalu melumpuhkan tindak balas koronavirus di Jalur Gaza, di mana serangan udara juga mengorbankan dua doktor.

Pegawai kesihatan Palestin secara rasmi telah merekodkan lebih dari 312.000 kes coronavirus novel, termasuk sekitar 3,540 kematian.

Israel telah mencatatkan hampir 840,000 kes, termasuk lebih daripada 6,420 kematian. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *