Protes bunga di Myanmar untuk ulang tahun ke-76 Suu Kyi | PressCliff


Suu Kyi adalah di antara hampir 5,000 orang yang kini ditahan oleh junta kerana menentang rampasan kuasa, menurut kumpulan aktivis Persatuan Bantuan Tahanan Politik. – Gambar Reuters

YANGON, 19 Jun – Penyokong pemimpin Myanmar yang ditahan Aung San Suu Kyi memakai bunga di rambut mereka dan berparade dengan mereka di demonstrasi jalanan hari ini ketika dia menandakan ulang tahun ke-76 yang dikurung oleh jeneral yang menggulingkannya.

Tunjuk perasaan diadakan hampir setiap hari di Myanmar sejak Suu Kyi digulingkan dalam rampasan kuasa 1 Februari yang memendekkan satu dekad reformasi demokratik dan juga mencetuskan mogok yang melumpuhkan dan konflik baru di negara Asia Tenggara.

Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada hari Jumaat meminta menghentikan aliran senjata ke Myanmar dan mendesak tentera untuk menghormati keputusan pilihan raya November dan membebaskan tahanan politik, termasuk Suu Kyi.

Selama beberapa dekad sebagai simbol perjuangan demokrasi di bawah juntas sebelumnya, dia sering memakai bunga di rambutnya.

Di antara mereka yang memakai bunga pada hari Sabtu adalah aktivis Thet Swe Win, yang berselisih dengan Suu Kyi mengenai pelanggaran hak asasi manusia semasa dia memegang jawatan sendiri.

“Saya menuntut kebebasan untuk semua orang termasuk Aung San Suu Kyi,” katanya. “Hak perorangan dan hak politiknya dilanggar.”

Jurucakap junta tidak menjawab panggilan untuk meminta komen.

Suu Kyi adalah antara hampir 5,000 orang yang kini ditahan oleh junta kerana menentang rampasan kuasa, menurut kumpulan aktivis Assistance Association for Political Prisoners. Ia juga mengatakan bahawa 870 orang telah terbunuh – seorang tokoh yang dicabar oleh junta.

Tentera menjatuhkan Suu Kyi setelah pentadbirannya menolak tuduhan penipuan atas kemenangan pilihan raya partinya pada November lalu. Pemantau antarabangsa mengatakan bahawa suara itu adil.

Dia kini menghadapi tuduhan dari memiliki radio walkie-talkie secara haram dan melanggar protokol coronavirus hingga menimbulkan rasa tidak puas hati, rasuah dan melanggar Akta Rahsia Rasmi – yang boleh membawa hukuman penjara 14 tahun.

Peguam Suu Kyi mengatakan tuduhan itu tidak masuk akal dan penyokongnya mengatakan bahawa mereka bertujuan untuk menghapuskannya dari politik.

Perbicaraan seterusnya ditetapkan untuk hari Isnin.

Suu Kyi memenangi Hadiah Nobel Perdamaian pada tahun 1991, tetapi kedudukannya di negara-negara Barat runtuh pada tahun 2017 atas pembelaannya terhadap tentera setelah keluarnya 700.000 minoriti Muslim Rohnigya dalam menghadapi serangan.

Tetapi episod itu tidak mengganggu ketenarannya di Myanmar, sebuah negara yang beragama Buddha.

Resolusi Perhimpunan Agung yang meminta penghentian bekalan senjata ke Myanmar diadopsi dengan sokongan 119 negara. Belarus adalah satu-satunya negara yang menentangnya, sementara 36 menolak, termasuk China dan Rusia.

“Risiko perang saudara berskala besar adalah nyata,” utusan khas PBB untuk Myanmar Christine Schraner Burgener memberitahu Majelis Umum setelah pemungutan suara. “Masa adalah hakikatnya. Peluang untuk membalikkan pengambilalihan tentera semakin kecil. ” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *