Potret Lucian Freud yang jarang ditemui akan dilelong | PressCliff


Potret Lucian Freud David Hockney berada di bawah tukul, 29 Jun. – Gambar milik Sotheby’s

LONDON, 19 Jun – Hasil pertemuan antara dua raksasa seni kontemporari, potret David Hockney karya Lucian Freud akan dilelong sebagai sebahagian daripada “Jualan Malam Seni Inggeris” Sotheby yang akan datang.

Ia dianggarkan memperoleh antara £ 8 dan £ 12 juta (RM45.7 juta hingga RM68 juta).

Potret ini dilukis pada tahun 2002 ketika Lucian Freud berumur 80 tahun dan David Hockney berumur 65 tahun.

Untuk lukisan ini, Hockney mendengarkan seniman Inggeris yang lewat selama lebih dari seratus jam dalam tempoh empat bulan.

Sesi berlangsung sejurus sebelum pembukaan retrospektif utama Tate Britain terhadap karya Lucian Freud.

Salah satu tempat duduk dirakam oleh kamera oleh pembantu lama artis Britain kelahiran Jerman, David Dawson. Setiap hari, David Hockney akan datang ke apartmen London pelukisnya, tidak jauh dari Holland Park.

Tempat duduk selalu dimulakan dengan secawan teh yang dibancuh oleh Freud di atas tungku yang ditutupi minyak. Suasana “bohemia kuno” yang sangat disukai oleh modelnya.

“Piring dengan kacang lama di atasnya dari malam terakhir, atau bahkan minggu lalu, rasanya seperti zaman pelajar, sangat menarik, sangat menarik setelah semua loteng New York yang sangat bersih. Saya katakan kepadanya bahawa anda tidak boleh menghidap bohemia bebas asap mengikut definisi. Dia membiarkan saya merokok – ‘Jangan beritahu Kate Moss’ adalah permintaannya, “kata David Hockney sebelum ini.

Karya seni yang diinginkan di pasaran

Karya seni ini pertama kali dipamerkan dalam “Lucian Freud: Potret,” retrospektif utama yang dianjurkan pada tahun 2012 oleh Galeri Potret Nasional di London.

Ia akan datang ke pasaran untuk pertama kalinya pada 29 Jun semasa “Jualan Malam Seni Inggeris: Sotheby: Moden / Kontemporari.”

Lukisan itu dianggarkan bernilai antara £ 8 dan £ 12 juta (sekitar US $ 11 hingga AS $ 16.6 juta).

Jumlah ini jauh di bawah AS $ 56.2 juta yang diperoleh oleh Lucian Freud’s Manfaat Penyelia Rehat di Christie’s pada tahun 2015. Tetapi tawaran untuk potret David Hockney dapat meningkat, memandangkan kekurangan karya Lucian Freud di lelong.

“Sukar untuk memikirkan dua artis Britain yang lebih hebat yang terkenal dan dikritik secara komersial daripada Lucian Freud dan David Hockney.

“Dalam potret yang luar biasa ini, kami menyaksikan, bukan hanya hubungan abadi kedua tuan terkemuka ini, tetapi, lebih jauh lagi, tur-de-force potret.

“Cukup sederhana, potretnya David Hockney adalah karya agung – bukti luhur mengenai ukuran pemeriksaan Freud yang tidak kompromi dan kemampuannya untuk menangkap suasana hati dan inti pati pengasuhnya,” kata Tom Eddison, pengarah seni kontemporari di Sotheby’s London. – Studio ETX

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *