Poland bertujuan untuk memulakan Euro mereka menentang raja yang menguasai Sepanyol | PressCliff


Robert Lewandowski dari Poland semasa sesi latihan bersama rakan sepasukan di Seville, Sepanyol 18 Jun 2021. – Gambar Reuters

SEVILLE, 19 Jun – Poland tahu mereka akan melihat bola lebih sedikit daripada Sepanyol dalam perlawanan Kumpulan E kedua mereka di Euro 2020 hari ini tetapi masih berharap dapat menyakiti pasukan Luis Enrique dengan hantaran mereka sendiri, kata jurulatih Paulo Sousa.

Orang Polandia gagal memperbaiki rekod buruk mereka dalam pertandingan pembukaan kejohanan utama pada hari Isnin ketika mereka tewas 2-1 kepada Slovakia peringkat rendah, dan sekarang memerlukan sekurang-kurangnya satu mata melawan Sepanyol untuk masih memiliki peluang untuk lolos ke peringkat kalah mati.

“Kita perlu berkonsentrasi untuk menyakiti Sepanyol bukan hanya dengan serangan balik, dengan peralihan, tetapi juga menciptakan peluang dengan penguasaan,” kata Sousa kepada wartawan semalam.

“Bukan kepemilikan yang sama dengan Sepanyol, kerana Sepanyol telah menjalani proses permainan ini selama lebih dari sepuluh tahun, (dan) kami baru saja memulai. Tetapi kita dapat melakukannya, ”tambahnya.

“Sepanyol tidak terbiasa bertahan lebih lama dari 3-7 saat tanpa bola.”

Sousa, yang mengambil alih tugas sebagai jurulatih Poland pada bulan Januari, mengatakan bahawa salah satu fokus utamanya adalah perubahan mentaliti pasukannya.

“Kita harus bersikap agresif, dengan banyak tekad,” kata Sousa.

Poland berharap Robert Lewandowski lebih kejam di depan gawang daripada pemain Sweden, Marcus Berg, yang mensia-siakan peluang besar untuk menjaringkan gol dalam pertandingan pembukaan Sepanyol, seri 0-0.

“Melawan Slovakia, Robert melakukan banyak perkara. Ketika kami ditinggalkan dengan sepuluh orang, dari minit ke-62, dia banyak bekerja dengan bertahan, lebih daripada biasanya, ”kata Sousa, yang membenarkan kegagalan pemenang Golden Boot Eropah 2021 dalam permainan itu.

Kamil Glik, yang telah memenangi 84 caps dengan Poland dan menjadi pendukung pertahanan sejak kelayakan Piala Dunia 2014, mengatakan Poland sedar bahawa mereka mempunyai tugas pertahanan yang besar pada hari Sabtu.

“Kami memerlukan sedikit keberuntungan, seperti yang dimiliki pasukan Sweden,” kata pemain berusia 33 tahun itu.

Glik adalah salah satu tonggak pasukan di Euro sebelumnya, di mana Poland adalah finalis suku akhir yang mengejutkan, hanya kalah dari pemenang kejohanan Portugal.

“Kami telah mencerna kekalahan (melawan Slovakia) dan pasukan sudah siap baik dari segi mental dan fizikal,” kata Glik.

“Kami ingin mencapai keputusan yang bersih untuk mendapatkan hasil yang kami mahukan dan itu adalah kemenangan,” tambah Sousa. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *