Peraturan darurat meningkatkan kemampuan kementerian kesihatan untuk menahan pandemi Covid-19, kata menteri kesihatan | PressCliff


Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, Ordinan itu membenarkan penglibatan sektor swasta dalam membantu kerajaan membendung wabak Covid-19. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

PUTRAJAYA, 19 Jun – Ordinan Darurat (Kuasa Penting) 2021 yang diwartakan pada 14 Januari merupakan salah satu instrumen penting dalam mengoptimumkan kemampuan Kementerian Kesihatan (KKM) menguruskan wabak Covid-19 kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba .

Dia menekankan bahawa Ordinan Darurat dan lima strategi yang ditetapkan oleh KKM berkesan dalam usaha meratakan kurva Covid-19 di Malaysia.

Lima strategi tersebut adalah memecahkan rantai Covid-19, mengurangkan morbiditi dan kematian, memperkuat diagnostik dan pengawasan untuk pengesanan awal kes Covid-19, mencapai kekebalan kawanan dan meningkatkan kesedaran dan merangkul yang baru.

Dr Adham mengatakan bahawa Ordinan membenarkan penglibatan sektor swasta dalam membantu kerajaan untuk membendung wabak Covid-19, antara lain.

“Semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) 1.0 dan 2.0, pengamal am (GP) tidak mempunyai kewenangan untuk melakukannya tetapi dengan Ordinan Darurat, mereka yang berdaftar dengan KKM sekarang dapat memberi izin kepada HSO (Pengawasan dan Pengawasan Rumah), diberi kuasa untuk menjalankan CAC Pusat penilaian Covid-19), merawat dan memantau pesakit kategori Covid-19 kategori satu dan dua.

“Selain itu, Ordinan juga membenarkan kemudahan kesihatan swasta digunakan untuk merawat pesakit Covid-19 dan memastikan bayaran maksimum untuk ujian pengesanan yang dilakukan oleh makmal dan kemudahan kesihatan swasta ditetapkan pada harga RM150 untuk ujian PCR RT, RM60 untuk Antigen RTK dan RM50 untuk antibodi RTK di Semenanjung, ”katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Dr Adham berkata selain memungkinkan perolehan aset negara yang penting, Ordinan juga membenarkan pengamal perubatan ditempatkan di kawasan selain yang dinyatakan dalam Sijil Amalan Tahunan.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai Rancangan Pemulihan Nasional, rancangan pemulihan dalam memerangi Covid-19, dia mengatakan fasa pertama (pada bulan Juni) dilaksanakan ketika jumlah kes harian melanggar 4.000 kes dengan kemampuan respons perkhidmatan kesihatan terbatas dan pada tahap kritikal.

Dr Adham mengatakan untuk beralih dari fasa pertama ke fasa kedua (Julai-Ogos), jumlah rata-rata kes Covid-19 adalah antara 2,000 hingga 4,000 selama tujuh hari berturut-turut dan kadar penggunaan untuk katil ICU harus berkisar antara 50 hingga 70 setiap sen, menambah pemberian vaksin mestilah sekurang-kurangnya 10 peratus.

“Rencana pemulihan dapat diperpanjang ke fasa ketiga (September-Oktober) ketika rata-rata kes tujuh hari turun menjadi kurang dari 2.000 tetapi lebih dari 500 kes sehari, kapasitas respons memadai dengan tingkat penggunaan tempat tidur ICU kurang dari 50 persen dan vaksinasi telah mencapai 40 peratus, ”katanya.

Sementara itu, Dr Adham mengatakan di bawah fasa keempat, kadar tujuh hari kes Covid-19 harus kurang dari 500, tingkat penggunaan tempat tidur ICU kurang dari 50 persen dan liputan vaksinasi telah mencapai sekitar 60 persen.

Dia mengatakan sebelum penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) 3.0 pada 1 Jun, kadar penggunaan tempat tidur ICU telah mencapai 108 peratus tetapi menurun kepada 94 peratus setelah dua minggu MCO 3.0.

Sementara itu, Dr Adham mengatakan nilai ambang untuk rata-rata tujuh hari kes Covid-19 ditetapkan berdasarkan kadar positif, nilai tanpa nilai, kemunculan varian baru dan kemampuan sistem perkhidmatan kesihatan termasuk kemasukan ke hospital dan Low -Risiko Covid-19 Pusat Kuarantin dan Rawatan.

Itu juga bergantung pada kemampuan premis ini untuk menangani kes Covid-19 serta ketersediaan anggota kesihatan di ICU, kemampuan untuk melakukan penyiasatan kes di lapangan baik di rumah sakit atau rumah, untuk membuat tindak lanjut setiap hari menjadi positif Kes Covid-19 diletakkan di bawah HSO dan untuk menjalankan siasatan hubungan rapat, katanya. – Bernama

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *