Pentagon: Pasukan pemotongan AS, bateri peluru berpandu di Timur Tengah | PressCliff


Tentera AS dengan cepat menyesuaikan jejak globalnya ketika menarik diri dari Afghanistan sepenuhnya dan melihat ancaman yang lebih besar dari China di rantau Asia Pasifik. – Gambar fail AFP

WASHINGTON, 19 Jun – Pentagon mengatakan semalam pihaknya mengurangi jumlah pasukan dan unit pertahanan udara yang dikerahkan ke Timur Tengah, mengesahkan jurnal dinding jalan melaporkan bahawa lapan bateri Patriot dipindahkan dari wilayah ini.

Langkah itu dilakukan ketika pemerintahan Presiden Joe Biden berusaha untuk meredakan ketegangan dengan Iran setelah mereka memanas pada tahun 2019 dan menyaksikan peningkatan kuat dalam kehadiran tentera AS di seluruh wilayah.

The jurnal dinding jalan mengatakan bateri anti-peluru berpandu Patriot dikeluarkan dari Iraq, Kuwait, Jordan dan Arab Saudi, dan bahawa sistem anti-peluru berpandu yang terpisah, yang disebut THAAD, juga dipindahkan dari Arab Saudi.

Setiap bateri memerlukan ratusan tentera dan orang awam untuk beroperasi dan menyokongnya.

Juru bicara Pentagon, Komandan Jessica McNulty mengatakan bahawa beberapa unit telah dipindahkan ke negara lain dan ada yang kembali ke Amerika Syarikat untuk penyelenggaraan.

Dia tidak akan mengatakan di mana unit-unit yang dipindahkan dipindahkan.

“Keputusan ini dibuat dalam koordinasi erat dengan negara-negara tuan rumah dan dengan mata yang jelas untuk menjaga kemampuan kami untuk memenuhi komitmen keamanan kami,” katanya dalam e-mel.

“Kami mempertahankan postur kekuatan yang kuat di rantau ini sesuai dengan ancaman dan merasa selesa bahawa perubahan ini tidak memberi kesan negatif terhadap kepentingan keselamatan nasional kami,” kata McNulty.

“Kami juga mempertahankan fleksibilitas untuk mengalirkan kekuatan dengan cepat kembali ke Timur Tengah seperti yang diperlukan oleh keadaan.”

Tentera AS dengan cepat menyesuaikan jejak globalnya ketika menarik diri dari Afghanistan sepenuhnya dan melihat ancaman yang lebih besar dari China di rantau Asia Pasifik.

Pentagon juga memangkas kehadiran pasukannya di Iraq tahun lalu kepada 2,500, yang menyokong pasukan Iraq dalam pertempuran mereka melawan kumpulan Negara Islam.

Iran masih dipandang sebagai ancaman besar di Timur Tengah, tetapi pemerintahan Biden sedang dalam rundingan untuk mengembalikan kesepakatan mengenai Teheran menghentikan program pembangunan nuklearnya, yang juga akan menyaksikan beberapa sekatan terhadap negara itu dicabut.

“Jabatan Pertahanan mempertahankan puluhan ribu pasukan di Timur Tengah, yang mewakili beberapa kemampuan udara dan maritim yang paling maju, untuk menyokong kepentingan nasional AS dan kerjasama serantau kami,” kata McNulty. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *