Categories: MalaysiaNews

Pengangkutan percuma untuk warga tua Indera Mahkota, OKU ke pusat vaksinasi | PressCliff


Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata, van wan disediakan untuk membawa mereka ke pusat vaksinasi di Klinik Kesihatan Beserah (KK), KK Indera Mahkota, KK Balok dan Wisma Belia .. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUANTAN, 19 Jun – Pusat Khidmat Parlimen Indera Mahkota di sini menyediakan pengangkutan percuma kepada warga tua dan Orang Kurang Upaya (OKU) ke dan dari pusat vaksinasi Covid-19, kata Anggota Parlimennya Datuk Saifuddin Abdullah.

Katanya, dua van disediakan untuk membawa mereka ke pusat vaksinasi di Klinik Kesihatan Beserah (KK), KK Indera Mahkota, KK Balok dan Wisma Belia.

“Setakat ini, lebih daripada 100 orang telah menggunakan kemudahan ini dan kami mengalu-alukan mereka yang mempunyai masalah pengangkutan untuk menghubungi pusat perkhidmatan beberapa hari sebelum tarikh vaksinasi mereka untuk kami mengatur pengangkutan,” katanya kepada pemberita semasa sidang media maya di sini hari ini .

Saifuddin, yang juga ketua Bersatu Pahang mengatakan selain dari pengangkutan, pusat ini telah membantu orang-orang untuk mendaftar vaksinasi Covid-19 sejak awal Mac, di mana hampir 1,000 orang telah didaftarkan.

Saifuddin mengatakan sebelum pelaksanaan Enhanced Movement Control Order (EMCO) di Kuantan pada 24 Mei, pelaksanaan pendaftaran dilakukan melalui kaunter bergerak di pasar malam di Indera Mahkota.

“Namun, kempen kesedaran vaksin terus dimobilisasi menggunakan van bergerak dan media cetak termasuk pengedaran 5,000 risalah dari rumah ke rumah serta 40 sepanduk di kawasan strategik seperti persimpangan jalan dan kawasan perumahan,” katanya.

Saifuddin, yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia berkata, pusat khidmat itu juga mengedarkan 1,000 bungkus makan tengah hari kepada kakitangan di pusat vaksinasi, 3.000 bungkus makanan ringan untuk penerima vaksin serta bakul makanan untuk mereka yang memerlukan. – Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

5 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

5 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

5 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

5 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

5 months ago