Peguam Malaysia: Saranan peguam bahawa keputusan mahkamah boleh dipengaruhi adalah memalukan, tidak beretika, salah laku | PressCliff


Bagaimanapun, AG Kalidas memberi jaminan kepada orang ramai bahawa aduan salah laku profesional boleh dibuat terhadap peguam melalui Lembaga Disiplin Peguambela dan Peguamcara (ASDB). – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 19 Jun – Peguam Malaysia hari ini tidak mengeluarkan kata-kata mengenai tindakan seorang peguam yang menyatakan bahawa keputusan mahkamah dapat dipengaruhi, dengan mengatakan bahawa ini akan menjadi salah laku sekiranya peguam tersebut terbukti benar-benar memberikan cadangan tersebut.

Presiden Peguam Malaysia, AG Kalidas memetik laporan berita pada 15 Jun oleh portal Percuma Malaysia Hari Ini, di mana Pejabat Ketua Hakim Negara dilaporkan telah membuat laporan polis pada 7 Jun terhadap seorang peguam kanan kerana didakwa membawa kehakiman yang tidak senonoh.

Percuma Malaysia Hari Ini telah memetik sumber-sumber dengan mengatakan bahawa peguam itu didakwa telah mengirim beberapa pesanan teks kepada pelanggan sehubungan dengan dua kes yang belum selesai di mahkamah.

Dengan mengatakan bahawa Peguam Malaysia merasa sangat terganggu dengan berita seperti itu, Kalidas mengatakan bahawa “tingkah laku yang disangka seperti yang dilaporkan adalah memalukan dan tidak boleh dilakukan oleh anggota masyarakat undang-undang”

“Peguam Malaysia tidak bertolak ansur dengan tingkah laku tidak bertanggungjawab dan tidak beretika, yang pasti akan mencemarkan nama baik profesion,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Kami memandang serius soal integriti Anggota kami dengan kesungguhan. Kami tidak membenarkan tindakan sedemikian; dan jika memang terbukti benar, ia dianggap salah laku, ”tambahnya.

Dia mengatakan bahawa praktik seperti yang dilaporkan dalam laporan berita itu mencemarkan nama baik seluruh profesion perundangan dan juga mengikis kepercayaan masyarakat terhadap mereka sebagai mereka yang menegakkan undang-undang dan keadilan.

Walau bagaimanapun, Kalidas memberi jaminan kepada masyarakat bahawa aduan salah laku profesional boleh dibuat terhadap peguam melalui Lembaga Disiplin Peguambela dan Peguamcara (ASDB), yang ditugaskan untuk menyiasat aduan tersebut.

ASDB – yang ditubuhkan pada tahun 1992 dan bebas daripada Badan Peguam Malaysia – mempunyai kuasa untuk menjatuhkan hukuman ke atas peguam yang didapati bersalah melakukan kesalahan, termasuk menegur atau menuduh mereka, mendenda hingga RM50,000, menggantung mereka sebagai peguam sehingga hingga lima tahun, atau menghukum mereka atau melarang mereka berlatih sebagai peguam.

Kalidas hari ini mengatakan Badan Peguam Malaysia menyerahkan kepada polis untuk menjalankan siasatan menyeluruh mengenai perkara itu.

“Kami siap membantu polis, jika perlu, untuk mempertahankan maruah dan integriti profesion perundangan. Kami berkomitmen untuk memastikan bahawa sistem keadilan kita tidak tahan terhadap semua pengaruh yang tidak semestinya dan hanya dapat dipertanggungjawabkan kepada kedaulatan undang-undang, ”katanya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *