Paus meletakkan Robert Schuman, bapa Eropah, di jalan kesucian | PressCliff


Paus Fransiskus menyambut orang-orang ketika dia menghadiri penonton dengan diakon tetap keuskupan Rom, dan keluarga mereka, di Vatikan, 19 Jun 2021. – Gambar Reuters

ROME, 19 Jun – Paus Francis hari ini meletakkan negarawan abad ke-20 Robert Schuman, salah seorang pengasas Eropah moden, dalam jalan menuju kesucian di Gereja Katolik Roma.

Sebuah pernyataan Vatikan mengatakan, paus menyetujui dekrit yang mengiktiraf “kebajikan kepahlawanan” Schuman, yang meninggal pada tahun 1963. Pengakuan itu adalah salah satu peringkat awal proses panjang yang dapat menyebabkan kanonisasi.

Karya Schuman berperanan dalam penubuhan institusi Eropah masa kini, seperti Kesatuan Eropah.

Schuman, yang bertugas sebagai perdana menteri Perancis dan menteri luar negeri dalam tempoh pasca Perang Dunia II, juga berperanan dalam penubuhan NATO.

Pada tahun 1950 “Rancangan Schuman” mengusulkan sebuah komuniti supranasional untuk arang batu dan keluli. Ia berkembang menjadi Komuniti Ekonomi Eropah pada tahun 1957 dan Kesatuan Eropah pada tahun 1993.

Bersama Alcide de Gasperi dari Itali, Jean Monnet dari Perancis dan Konrad Adenauer dari Jerman, ia dianggap sebagai salah satu “Bapak Eropah” kerana mempromosikan prinsip demokratik dan supranasional untuk menggagalkan kemungkinan perang lain di benua itu.

Seorang Katolik yang taat, peranan Schuman dalam berusaha mematahkan pusingan perang di Eropah telah dipuji oleh beberapa paus.

Persetujuan Francis terhadap keputusan itu bermaksud Schuman kini memiliki gelaran “terhormat”.

Satu keajaiban harus dikaitkan dengan Schuman agar dia dihukum dan kemudian yang lain agar dia dijadikan orang suci.

Gereja Katolik Roma mengajarkan bahawa hanya Tuhan yang melakukan mukjizat, tetapi orang-orang kudus yang dipercayai bersama Tuhan di surga memberi syafaat bagi pihak orang yang berdoa kepada mereka. Keajaiban biasanya penyembuhan seseorang yang tidak dapat dijelaskan secara perubatan.

Institut Saint Benoît yang berpangkalan di Perancis telah mempromosikan kesucian untuk Schuman selama beberapa dekad.

Ahli teologi dan sejarawan mendengar saksi dan memeriksa semua tulisannya untuk dokumentasi yang dihantar ke Vatikan dan yang menghasilkan keputusan Sabtu. – Reuters

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *