Orang ramai berkumpul untuk mendengar dua eksekutif Apple Daily atas tuduhan keselamatan negara | PressCliff


Seorang pekerja berjalan di pejabat Apple Daily dan Next Media setelah polis menyerbu bilik berita, di Hong Kong pada 17 Jun 2021. – Gambar Reuters

HONG KONG, 19 Jun – Orang ramai berkumpul di luar mahkamah Hong Kong awal hari ini menjelang perbicaraan dua eksekutif akhbar pro-demokrasi Apple Daily didakwa di bawah undang-undang keselamatan negara yang meluas, dalam kes yang telah menimbulkan kecaman antarabangsa.

Ketua Pengarang Ryan Law, 47, dan ketua eksekutif Cheung Kim-hung, 59, adalah antara lima Apple Daily eksekutif ditangkap pada hari Khamis ketika 500 polis menyerbu ruang berita kedai itu, yang oleh pihak berkuasa digambarkan sebagai “tempat kejadian.”

Kedua-duanya dituduh bersekongkol dengan kuasa asing, menimbulkan kekhawatiran mengenai kebebasan media di pusat kewangan ketika pihak berkuasa mempercepat tindakan keras di bawah undang-undang yang diperdebatkan.

Tiga yang lain, Ketua Pegawai Operasi Chow Tat-kuen, Wakil Ketua Pengarang Chan Puiman dan Ketua Pengarang Eksekutif Cheung Chi-wai, dibebaskan dengan jaminan pada lewat hari Jumaat, menurut Apple Daily.

“Saya sudah meninggalkan Apple Daily kerana alasan keselamatan dan keselamatan diri,” kata Chan, 37, bekas Apple Daily wartawan.

“Saya harap kedua-duanya dituduh dapat memikirkan diri mereka terlebih dahulu. Mereka juga mempunyai keluarga. Saya pernah bekerja dengan mereka sebelum ini. Kami seperti kawan. “

Undang-undang keselamatan negara yang diberlakukan oleh Beijing pada tahun 2020 terhadap bekas jajahan Britain telah membawa nada autoritarian kepada kebanyakan aspek kehidupan di Hong Kong, termasuk pendidikan dan seni.

Ini menghukum apa yang secara luas disebut oleh Beijing sebagai pemisahan, penindasan, terorisme dan kolusi dengan pasukan asing hingga penjara seumur hidup.

Polis mengatakan berpuluh-puluh artikel akhbar itu disyaki melanggar undang-undang keselamatan negara – pertama kalinya artikel media disebut sebagai berpotensi melanggar undang-undang.

Orang ramai berkumpul pada waktu subuh hari ini di luar Mahkamah Majistret Kowloon Barat, ada yang memegang payung kuning atau memakai Apple Daily T-shirt mengatakan, “Jangan takut, teruskan.”

“Sekarang, anda boleh dikenakan biaya dengan NSL kerana perkataan atau ucapan yang tidak mereka sukai. Ini adalah kemunduran yang besar, ‚ÄĚkata Lo, 29, pembaca makalah yang terkenal, berusia 26 tahun.

Penangkapan dan skala Apple Daily serbuan telah dikritik oleh negara-negara Barat, kumpulan hak global, persatuan akhbar dan ketua jurucakap hak asasi manusia PBB.

Apple Daily dan penerbitnya yang disenaraikan Next Digital mendapat tekanan yang semakin meningkat sejak pemiliknya, aktivis pro-demokrasi dan pengkritik setia Jimmy Lai, ditangkap tahun lalu di bawah undang-undang.

Lai, yang asetnya telah dibekukan berdasarkan undang-undang keselamatan, sudah dipenjara kerana mengambil bahagian dalam perhimpunan yang tidak dibenarkan dan menunggu perbicaraan dalam kes keselamatan nasionalnya.

Sebagai penyiasatan ke Apple Daily dan para eksekutif kanannya meningkat, beberapa pekerja dan pemerhati telah menyatakan keprihatinan mendalam terhadap masa depan akhbar tersebut.

Sejak undang-undang itu diberlakukan oleh Beijing pada bulan Jun tahun lalu, lebih dari 100 orang telah ditangkap, dengan kebanyakan ditolak jaminan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *