Negeri terbesar di Australia mencatatkan dua kes Covid-19 tempatan baru | PressCliff


Pekerja perubatan menjalankan ujian di Bondi Beach melalui pusat ujian Covid-19 berikutan kes positif baru di Sydney, Australia 17 Jun 2021. – Gambar Reuters

MELBOURNE, 19 Jun – Negeri New South Wales (NSW) terbesar di Australia mencatatkan dua kes coronavirus yang diperolehi tempatan hari ini, kerana kebimbangan semakin meningkat mengenai penyebaran jangkitan yang semakin meningkat di tengah peningkatan di laman pendedahan.

Titik penularan jangkitan baru belum ditentukan, tetapi pihak berkuasa percaya mereka berkaitan dengan kes pertama kelompok Sydney dari varian Delta coronavirus yang sangat berjangkit, yang kini berjumlah enam kes.

“Virus Delta ini sepertinya menjadi bahaya yang hampir dan berbahaya bagi siapa saja yang berada di sekitarnya,” kata Menteri Kesihatan NSW Brad Hazzard. Senarai laman web pendedahan telah dikemas kini sehingga kini merangkumi 20 tempat di seberang pinggir bandar Sydney.

Kluster terbaru di NSW, yang menempatkan lebih daripada 8 juta orang, adalah yang pertama di negara ini dalam lebih dari sebulan. Ia dikesan kembali kepada seorang pemandu yang kadang-kadang digunakan untuk mengangkut kru syarikat penerbangan ke luar negara.

Negeri Victoria, yang memerangi wabah kecil dari varian Delta awal bulan ini, mencatat satu kes baru yang diperoleh secara tempatan.

Australia berjaya membendung semua wabak yang lalu melalui peraturan jarak sosial yang sukar, penutupan sekejap dan kawalan sempadan dalaman yang membantu mengekalkan angka Covid-19nya relatif rendah, dengan hanya lebih dari 30.300 kes dan 910 kematian.

Perdana Menteri Scott Morrison mengulangi pada hari Sabtu bahawa pemerintahnya tidak terburu-buru untuk membuka semula sempadan negara itu Orang Australia setiap hari bahawa “kita harus bersabar” untuk melihat bagaimana vaksinasi berfungsi.

Australia menutup sempadannya pada bulan Mac 2020 dan hanya membenarkan sebilangan kecil orang, kebanyakan warganya dan penduduk tetap untuk kembali. Semua, kecuali dari New Zealand, mesti menjalani karantina hotel mandatori selama dua minggu dengan perbelanjaan mereka sendiri.

Tinjauan yang dilakukan untuk The Sydney Morning Herald dan Umur oleh syarikat penyelidikan Resolve Strategic, menunjukkan bahawa 36 peratus rakyat Australia mahu jumlah kedatangan dikurangkan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *