Moscow mencatatkan wabak tinggi untuk kes Covid untuk hari kedua | PressCliff


Gambar fail pakar perubatan yang bekerja di Istana Es Krylatskoye, yang ditukarkan menjadi hospital sementara bagi orang yang menderita Covid-19, di Moscow, Rusia, 20 Januari 2021. – Gambar Reuters

MOSCOW, 19 Jun – Ibu kota Rusia, Moscow hari ini melaporkan adanya wabah tinggi untuk kes koronavirus baru untuk hari kedua berturut-turut, kerana hospital di bandar ini dibanjiri pesakit baru kerana varian Delta.

Bandar ini mencatatkan 9,120 jangkitan koronavirus baru dalam 24 jam, menurut angka pemerintah, tertinggi kedua berturut-turut mengatasi jumlah hari sebelumnya sebanyak 9.056 kes.

Angka-angka itu meningkat dari 3.000 setiap hari hanya dua minggu yang lalu, dengan Walikota Moscow, Sergei Sobyanin mengatakan varian Delta yang sangat menular yang pertama kali dikenal pasti di India mewakili hampir 90 peratus kes baru.

Gelombang jangkitan baru muncul ketika bandar raya kedua di Saint Petersburg di Rusia, tempat panas Covid terburuk di negara ini setelah Moscow, dijadualkan menjadi tuan rumah tujuh perlawanan Euro 2020 – termasuk suku akhir pada 2 Julai – dijangka menarik ribuan peminat bola sepak Eropah.

Pegawai kini bergegas untuk memperkenalkan semula larangan pandemi dan melancarkan tempat tidur baru yang dikhaskan untuk pesakit koronavirus.

Pada hari Isnin, Saint Petersburg mengumumkan pengetatan sekatan termasuk penjualan makanan di zon peminat Euro 2020.

Langkah-langkah lebih drastik di Moscow, di mana Sobyanin pada hari Jumaat menutup zon peminat kota itu, melarang perhimpunan lebih dari 1,000, menangguhkan semua acara hiburan massa dan ruang tarian tertutup.

Pergerakan Rusia dilakukan hanya sebulan sebelum Sukan Olimpik Tokyo.

Gabenor ibu negara Jepun mengatakan hari ini bandar itu akan membatalkan semua acara tontonan umum.

Daripada menyiapkan enam laman tontonan yang dirancang, “kami akan menggunakan web dengan lebih banyak untuk mewujudkan suasana yang menarik untuk temasya tersebut,” kata Yuriko Koike.

Katil ‘Makan Atas’

Datuk Bandar Moscow Sobyanin mengatakan langkah-langkah terbaru diperlukan kerana hospital di ibu kota dibanjiri pesakit Covid dalam beberapa hari.

Pada hari Khamis, dia mengatakan bahawa hanya dalam lima hari 13,000 tempat tidur hospital percuma telah “dimakan” dan sejak itu kota itu berkembang menjadi 17,000 tempat tidur.

Salah seorang timbalannya, Anastasia Rakova, dalam satu kenyataan pada hari Sabtu mengatakan bahawa Moscow akan menambah 7,000 tempat tidur dalam dua minggu ke depan, menjadikan jumlah keseluruhan menjadi 24,000.

Ketakutan terhadap penyebaran varian Delta yang cepat mendorong lapangan terbang di bandar raya selatan China, Shenzhen membatalkan ratusan penerbangan dan memperketat kawalan kemasukan pada hari Sabtu, setelah seorang pekerja restoran positif.

Sesiapa yang memasuki kemudahan itu mesti menunjukkan ujian virus negatif dari 48 jam terakhir, kata Shenzhen Airport Group dalam satu kenyataan di akaun media sosial WeChat rasminya.

Di Uganda, Presiden Yoweri Museveni mengumumkan larangan baru, termasuk penangguhan perjalanan darat dan jam malam yang diperpanjang, kerana “hospital penuh”.

“Kenaikan pesat dalam intensitas pandemi itu tidak pernah terjadi sebelumnya, tetapi masih dapat dikendalikan” dengan pengurangan yang serupa dengan yang digunakan pada awal wabah, Museveni menambahkan.

Jab Wajib

Di Rusia, walikota Moscow, Sobyanin menutup penutupan mengumumkan hujung minggu lalu ruang makan di ruang awam seperti pusat membeli-belah, serta penutupan bar dan restoran semalam.

Kota ini juga telah memerintahkan vaksinasi mandatori bagi penduduk yang bekerja di industri perkhidmatan, dengan mengatakan sekitar 60 peratus harus diinokulasi sepenuhnya pada 15 Ogos.

Walaupun ubat bebas telah tersedia untuk orang Rusia sejak bulan Disember, hanya 19.5 juta daripada populasi sekitar 146 juta yang menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin, menurut laman web Gogov yang menghitung angka Covid dari wilayah dan media.

Di Moscow, hanya 1.5 juta daripada kira-kira 12 juta orang di ibu negara telah divaksin sepenuhnya.

Tinjauan bebas baru-baru ini mendapati bahawa 60 peratus orang Rusia tidak bermaksud untuk diberi vaksin.

Rusia adalah antara negara yang paling parah terkena wabak itu, dengan jumlah kes keenam tertinggi di dunia, menurut penghitungan AFP berdasarkan angka rasmi.

Ia mengatasi Britain pada hari Khamis sebagai negara Eropah yang paling banyak menderita kematian Covid, mencapai 128.911 pada hari ini – walaupun pengkritik Kremlin berpendapat angka sebenarnya jauh lebih tinggi kerana jumlah yang dihitung oleh pihak berkuasa. – AFP

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *