Lapangan terbang Shenzhen memperketat langkah Covid-19 kerana China mencatat 30 kes baru | PressCliff


China melaporkan 30 kes Covid-19 yang baru disahkan di daratan untuk 18 Jun, meningkat daripada 23 jangkitan sehari sebelumnya, kata pihak berkuasa kesihatan negara itu hari ini. – Gambar Reuters

BEIJING, 19 Jun – Lapangan terbang di bandar Shenzhen selatan China hari ini mengatakan bahawa sesiapa yang memasuki premis mesti menunjukkan ujian virus negatif yang diambil dalam masa 48 jam sebelum masuk.

Arahan yang disiarkan di laman rasmi WeChat di lapangan terbang itu menyusul tercetusnya kes baru di selatan China sejak akhir Mei yang telah menyaksikan penguncian di kawasan kejiranan tertentu dan pembatalan penerbangan.

China melaporkan 30 kes Covid-19 yang baru disahkan di daratan untuk 18 Jun, meningkat daripada 23 jangkitan sehari sebelumnya, kata pihak berkuasa kesihatan negara itu hari ini.

Dari kes baru, enam adalah jangkitan tempatan di wilayah Guangdong selatan, sementara selebihnya adalah kes import, kata Suruhanjaya Kesihatan Nasional.

Lapangan terbang Shenzhen sebelum ini memerintahkan penduduk bandar selatan Guangzhou atau Foshan untuk menunjukkan hasil ujian virus negatif sebelum mereka dapat berangkat.

Lapangan Terbang Foshan Shadi membatalkan semua penerbangan dan menghentikan operasi dari 12-22 Jun, menurut catatan di akaun media sosial Weibo di pejabat maklumat kerajaan perbandaran Foshan.

Jumlah jangkitan asimtomatik baru meningkat kepada 42 berbanding 25 hari sebelumnya. China tidak mengklasifikasikannya sebagai kes yang disahkan.

Jumlah kes Covid-19 yang disahkan di daratan China berjumlah 91.564 pada akhir 18 Jun, dengan jumlah kematian tidak berubah pada 4.636. – Reuters

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *