Kementerian Dalam Negeri mengenal pasti individu yang didaftarkan sebagai anggota Rela tanpa persetujuan mereka, untuk menghubungi mereka | PressCliff


Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, kementerian sedang dalam proses menghubungi mereka yang terlibat untuk mendapatkan maklumat mengenai perkara itu. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUALA LUMPUR 19 Jun – Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah mengenal pasti individu yang didaftarkan sebagai anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) tanpa pengetahuan mereka setelah isu itu menjadi viral di media sosial baru-baru ini.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, kementerian sedang dalam proses menghubungi mereka yang terlibat untuk mendapatkan maklumat mengenai perkara itu.

“Kami telah menentukan jumlah keseluruhan dan menghubungi mereka satu persatu. Sebelumnya sistem pendaftaran keahlian Rela dilakukan secara manual sebelum masuk ke dalam sistem dan akibatnya kami memberitahu Rela untuk menghubungi individu yang terlibat untuk mengetahui siapa mereka.

“Setakat ini, dua atau tiga dari mereka yang dihubungi mengatakan bahawa mereka dihubungi oleh satu orang untuk menandatangani sesuatu tetapi kami tidak tahu sama ada tandatangan itu untuk keahlian Rela atau tidak,” katanya kepada pemberita selepas melakukan pemantauan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) di sebuah pusat membeli-belah di Puchong di sini hari ini.

Dia juga mengingatkan orang yang ingin bergabung dengan Rela agar mengikuti saluran yang betul dan tidak meletakkan tanda tangan mereka untuk kumpulan yang meragukan.

Pada 15 Jun, KDN memerintahkan Jabatan Kor Sukarelawan Malaysia (RELA) untuk menyiasat kemungkinan penyalahgunaan data berikutan aduan bahawa banyak orang didaftarkan sebagai anggota Kor tanpa pengetahuan mereka.

Rela dalam satu kenyataan sebelum ini menafikan bahawa mereka secara automatik mendaftarkan semua rakyat Malaysia tanpa persetujuan atau pengetahuan mereka dan mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk melakukan penyelidikan mendalam mengenai prosedur pendaftaran keahlian yang dilaksanakan sebelum Akta 752 berkuatkuasa.

Sebelumnya, Hamzah memeriksa dua kilang di Salak Tinggi dan Dengkil serta memeriksa sebuah pasar raya di Puchong.

Turut hadir dalam operasi itu ialah Timbalan Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman (Pasukan Operasi Khas) Datuk Mastor Mohd Ariff dan Pengarah Penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Azman Adam.

Sementara itu, mengulas mengenai nama calon untuk jawatan nombor dua di Polis Diraja Malaysia, Hamzah mengatakan bahawa nama yang dicadangkan telah dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk perkenan . – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *