Kakak lepasan SPM memberi inspirasi kepada adik-adik untuk mendaki bukit Sabah setiap hari untuk meneruskan pelajaran berasaskan internet semasa lokap | PressCliff


P

Dengan sekatan perintah kawalan pergerakan, pelajar Malaysia mesti bergantung pada internet untuk leson. – Gambar oleh Miera Zulyana

APAR, 19 Jun – Keputusan cemerlang adik perempuan mereka dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) telah memberi inspirasi kepada tiga orang adik lelaki untuk mendaki bukit hampir setiap hari untuk mendapat akses ke perkhidmatan Internet untuk pelajaran dan pembelajaran di rumah mereka (PdPR).

Dona Fiona David, 17, dan adik-beradik, Richie Declare, 11, dan Falesia Brisha, tujuh, akan memulakan perjalanan dengan berjalan kaki seawal jam 7 pagi ke kawasan bukit yang terletak kira-kira dua kilometer dari kampung mereka di Kopozan Gana di sini hanya untuk mendapatkan Perkhidmatan internet.

Biasanya, mereka memulakan PdPR seawal jam 8 pagi, dan mereka bertekad untuk melakukan yang terbaik untuk mengikuti jejak kakak mereka, Debra Penny, 18 tahun, yang memperoleh 7A dalam SPM baru-baru ini.

Dona Fiona mengatakan mereka biasanya akan ditemani oleh ayah mereka David Lamaris, 57, dan ibu Rosalia Onlon, 46, dan akan tinggal sehingga larut malam untuk menghantar kerja sekolah mereka jika cuaca baik.

“Memang, saya merasa seperti menyerah. Saya berasa malas untuk mengikuti PdPR. Namun, setelah melihat keputusan kakak saya, saya juga ingin menjadi seperti dia.

“Jadi, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu, kita mesti mendaki bukit di sini untuk menghantar tugas,” katanya kepada wartawan di sini, hari ini.

Sementara itu, Rosalia mengatakan bahawa anak-anaknya terpaksa mendaki bukit untuk memanfaatkan perkhidmatan Internet yang ada.

“Kami kerap ke bukit untuk menoreh getah. Suatu hari, hanya untuk bersenang-senang, kami memeriksa liputan Internet dan mendapati ia tersedia di sana.

“Jadi, anak-anak memutuskan mereka ingin pergi dan belajar di sana, mendorong kami untuk membina sebuah pondok,” katanya.

Sementara itu, David mengatakan mereka memutuskan untuk membersihkan bukit yang telah mendorong lebih banyak pelajar dari kampung untuk bergabung dengan mereka untuk menduduki PdPR.

“Banyak kanak-kanak telah pergi ke bukit sejak Perintah Kawalan Gerakan yang pertama kerana perkhidmatan Internet yang baik dan ini berterusan sehingga hari ini,” tambahnya. – Bernama

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *