Ismail Sabri: Tiga lagi kawasan di Sabah di bawah EMCO hingga 4 Julai | PressCliff


Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata KKM mengesan 19 kes positif Covid-19 di Kampung Nelayan daripada 29 orang yang telah disemaknya sehingga kini, iaitu kadar positif 65.1 peratus. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 19 Jun – Sebuah perkampungan nelayan di Batu 10 Sandakan, Sabah, adalah salah satu daripada tiga kawasan di negeri ini yang akan ditempatkan di bawah perintah pergerakan kawalan yang dipertingkatkan mulai 21 Jun, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Kementerian Kesihatan mengesan 19 kes positif Covid-19 di Kampung Nelayan daripada 29 orang yang disemaknya hingga kini, iaitu kadar positif 65.1 peratus, kata Ismail dalam satu kenyataan yang dikeluarkan malam ini.

“Setelah melakukan penilaian risiko bersama dengan beberapa agensi dalam Jawatankuasa Teknikal Perintah Kawalan Pergerakan, pemerintah telah bersetuju untuk menguatkuasakan EMCO dari 21 Juni 2021 hingga 4 Juli 2021,” kata pernyataannya.

Dua kawasan lain di negeri ini yang berada di bawah sekatan ketat adalah Fasa 1 dan 2 Taman Digot di Penampang, Sabah, dan Kampung Rancangan Silabukan Peringkat 4 di Lahad Datu di pantai timur negeri ini.

KKM telah mengesan lapan kes positif Covid-19 di setiap daerah, kata Ismail.

Taman Merbau Utama di Selising, Pasir Puteh, Kelantan adalah satu-satunya kawasan baru di luar Sabah yang diletakkan di bawah EMCO. Kes yang dikesan juga jauh lebih tinggi, pada 48 hanya dalam seminggu, kata Ismail.

EMCO di keempat-empat kawasan akan bermula 21 Jun hingga 4 Julai.

“Penguatkuasaan EMCO adalah untuk meredakan usaha KKM untuk melakukan penyaringan sasaran penduduk dan dengan demikian membendung penyebaran Covid-19 ke masyarakat lain,” kata Ismail.

Di Sarawak, pemerintah mengatakan EMCO yang dikuatkuasakan di empat rumah panjang di Batang Oya, Dalat, Mukah, akan diperpanjang selama dua minggu lagi mulai 21 Jun.

KKM mengatakan bahawa ia menemui tanda-tanda penyebaran komuniti yang meluas di sana, dengan 48 dari 110 penduduk yang disaring didapati positif Covid-19.

“KKM juga mendapati bahawa penularan masyarakat telah berlaku sementara kes baru telah dikesan di daerah ini,” kata Ismail.

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *