India meminta negara-negara untuk ‘menentukur dengan berhati-hati’ pelonggaran kunci | PressCliff


Seorang lelaki menunggang motosikal melewati dhaba, sebuah restoran kecil di sepanjang jalan raya nasional di Gharaunda, di negeri utara Haryana, India, 17 Jun 2021. Gambar diambil pada 17 Jun 2021. – Gambar Reuters

NEW DELHI, 19 Jun – Pemerintah pusat India hari ini mendesak negara-negara agar berhati-hati dalam membuka kembali dari penutupan Covid-19 untuk mencegah kebangkitan semula jangkitan di negara yang dilanda masalah itu.

Negara-negara India meringankan sekatan kerana gelombang kedua jangkitan koronavirus nampaknya berkurang. Negara ini berada di tempat kedua selepas Amerika Syarikat yang dijangkiti jangkitan pada 29.82 juta, dengan 385.137 kematian.

Negara dan wilayah “harus memastikan bahawa keseluruhan proses dikalibrasi dengan hati-hati,” kata Setiausaha Dalam Negeri Ajay Bhalla dalam surat kepada birokrat provinsi.

“Sistem harus ada di tingkat mikro untuk memastikan bahwa setiap kali kes meningkat di tempat yang lebih kecil, ia akan diperiksa sendiri melalui langkah-langkah penahanan tempatan,” tulisnya.

India pada hari Sabtu melaporkan 60,753 kes Covid-19 baru dan 1,647 kematian dalam 24 jam terakhir, menurut satu kenyataan kerajaan.

Sejak pelonggaran sekatan, orang ramai dan lalu lintas memenuhi jalan-jalan di bandar-bandar di seluruh India, mengancam lonjakan jangkitan lain di negara terpadat kedua di dunia.

Bhalla menggesa negara-negara untuk selalu memantau kepatuhan terhadap panduan Covid-19 – topeng, kebersihan tangan, jarak sosial dan pengudaraan yang betul di tempat tertutup.

Dia meminta mereka untuk melanjutkan strategi “uji-lintasan” negara dan meningkatkan kecepatan vaksinasi.

Gelombang jangkitan ketiga kemungkinan melanda India menjelang Oktober, dan walaupun akan dikendalikan dengan lebih baik daripada wabah terakhir, pandemi itu akan tetap menjadi ancaman kesihatan masyarakat sekurang-kurangnya satu tahun lagi, hasil tinjauan pakar perubatan dari Reuters. – Reuters

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *