HRW menggesa Mesir untuk melaksanakan hukuman mati bagi anggota Ikhwan | PressCliff


Anggota kanan Ikhwanul Muslimin Mohamed El-Beltagi duduk di belakang penjara semasa sesi pengadilan di Kaherah, Mesir, 2 Disember 2018. – Gambar fail Reuters

CAIRO, 19 Jun – Human Rights Watch semalam meminta Mesir untuk menjatuhkan hukuman mati terhadap 12 anggota Ikhwanul Muslimin, dengan mengatakan perbicaraan mereka telah “mengejek keadilan”.

Keputusan minggu ini secara efektif mengakhiri kes yang berkaitan dengan pembunuhan besar-besaran oleh pasukan keselamatan pada 2013 dalam satu demonstrasi Islam susulan penggulingan presiden Islam Mohamed Morsi.

“Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi harus segera menghukum mati hukuman mati bagi 12 penunjuk perasaan, termasuk pemimpin Ikhwanul Muslimin yang terkemuka,” kata HRW dalam satu kenyataan.

“Perbicaraan Rabaa adalah ejekan keadilan, jadi keterlaluan mahkamah tertinggi menjatuhkan 12 hukuman mati ini,” kata Joe Stork, wakil pengarah HRW Timur Tengah dan Afrika Utara.

Berikutan penggulingan Morsi pada bulan Julai 2013 di tengah tunjuk perasaan besar-besaran menentang pemerintahannya, para penyokong Ikhwanul Muslimin mengadakan demonstrasi besar-besaran di Dataran Rabaa al-Adawiya di timur Kaherah untuk menuntut kepulangannya.

Pada bulan berikutnya, pasukan keselamatan menyerbu dataran dan membunuh sekitar 800 orang dalam satu hari.

Pihak berkuasa mengatakan pada masa itu bahawa penunjuk perasaan bersenjata dan penyebaran secara paksa adalah langkah penting untuk memerangi keganasan.

Ini menandakan bermulanya tindakan keras yang panjang terhadap kedua-dua Islamis dan pembangkang sekular di Mesir.

Mereka yang dihukum mati pada hari Isnin disabitkan atas tuduhan termasuk mempersenjatai kumpulan penjenayah dan memiliki senjata api dan bahan pembuatan bom, kata mahkamah kasasi dalam keputusannya.

Mereka termasuk tokoh senior Ikhwanul Mohamed al-Beltagy dan Safwat Hegazy, kata sumber kehakiman kepada AFP, sambil menambah bahawa keputusan itu adalah muktamad dan tidak dapat diajukan banding.

Mahkamah juga mengurangkan hukuman bagi 31 anggota Ikhwan yang dilarang, menurut sumber itu.

Tetapi HRW mengatakan bahawa presiden Mesir dapat mengampuni para terdakwa atau membuat hukuman mati dalam 14 hari sejak keputusan itu, sesuai dengan kod prosedur jenayah negara itu.

“Presiden Sisi harus merebut momen ini untuk membatalkan pelaksanaannya dan mengakhiri penggunaan hukuman mati oleh Mesir secara tidak wajar,” kata Stork.

Badan pengawas hak yang berpusat di New York mengatakan perbicaraan, yang telah dimulai dengan lebih dari 600 terdakwa, “sangat tidak adil” dan “dirusak dengan penyalahgunaan”.

“Seperti perbicaraan besar-besaran yang lain, ini gagal menetapkan tanggungjawab jenayah individu dan sangat berdasarkan tuduhan yang tidak berasas oleh pegawai Agensi Keselamatan Nasional,” kata HRW.

Mendesak Mesir menghentikan hukuman mati lebih lanjut, Stork mengatakan bahawa “untuk maju, Mesir perlu menangani kejahatan yang dilakukan oleh pasukan keselamatan, termasuk Rabaa dan pembunuhan besar-besaran penunjuk perasaan”. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *