Gelombang panas ‘Apokaliptik’ membakar AS Barat Daya lagi | PressCliff


Pandangan udara menunjukkan pokok-pokok yang terbakar dari api beruang 2020 dan paras air rendah di Danau Oroville, yang merupakan takungan kedua terbesar pada 16 Jun 2021. – Gambar Reuters

LOS ANGELES, 19 Jun – Gelombang panas melampau yang telah memecahkan rekod suhu di seluruh Barat Daya AS mengancam semalam untuk mendorong sistem kuasa ke ambang kegagalan ketika penduduk menaikkan penghawa dingin.

Pengendali grid kuasa California, yang sejauh ini dapat menyalakan lampu, mengeluarkan “flex alert” terbaru mereka untuk semalam, meminta pemilik rumah di seluruh negeri untuk menjimatkan tenaga pada waktu petang dan malam ketika permintaan melonjak.

Panas, yang terjadi di tengah-tengah musim kemarau di Barat Daya, telah melancarkan jaringan elektrik di California dan Texas dan memicu penyebaran api liar.

“Rasanya agak apokaliptik dengan suhu panas yang tinggi, asap dari api liar merobek gurun Sonoran dan berita mengenai musim kemarau,” kata Emily Kirkland, penganjur komunikasi untuk kumpulan nirlaba Phoenix. “Hanya 10 minit berjalan kaki dari rumah saya ke kereta api membuat saya mual.”

Perkhidmatan Cuaca Nasional telah mengeluarkan amaran panas yang berlebihan untuk lima negeri – California, Nevada, Utah, Arizona dan beberapa bahagian Colorado – memberi amaran bahawa suhu yang melambung tinggi melebihi 100 darjah Fahrenheit (38 darjah Celsius) boleh membahayakan.

“Keadaan yang sangat panas akan berterusan untuk kawasan pedalaman hingga Sabtu, diikuti dengan penyejukan secara beransur-ansur hingga minggu depan. Sehingga itu, GUNAKAN AWAS kerana panas boleh membawa maut! Yang paling penting, tetap terhidrat dan jangan sekali-kali meninggalkan anak-anak atau haiwan peliharaan di dalam kereta panas !! ” stesen Perkhidmatan Cuaca Nasional untuk Los Angeles mengatakan di Twitter.

Rekod rosak

Rekod suhu sudah terikat atau pecah di Salt Lake City, Palm Springs dan tempat lain dan rekod tertinggi diramalkan untuk Phoenix pada hari Jumaat pada suhu 117 darjah.

“Sungguh menyedihkan, anda benar-benar tidak meninggalkan rumah anda kecuali jika anda perlu,” kata Hannah Knight, 20, seorang pelayan di kedai kopi The Coronado di Phoenix.

Kedai makan mempunyai ruang makan di luar tetapi “ketika mencapai lebih dari 110 (darjah Fahrenheit), tidak ada cara untuk membuatnya nyaman,” katanya.

Banyak bandar lain dijangka hampir mengikat atau memecahkan rekod harian mereka, termasuk Las Vegas di mana diramalkan suhu tinggi 114 darjah.

Rabung tekanan tinggi, atau kubah, di sebelah Barat Daya telah disalahkan kerana gelombang panas.

“Setiap tahun cuaca panas di Barat Daya,” kata ahli meteorologi Perkhidmatan Cuaca Nasional Bob Oravec dari Pusat Ramalan Cuaca di College Park, Maryland. “Nampaknya ini lebih menarik jika anda mempunyai suhu 115 atau lebih hari demi hari. Cukup panas. “

Sistem kuasa di Texas dan California setakat ini menahan tekanan tetapi pengendali mengatakan bahawa jika penduduk tidak menjimatkan tenaga pada lewat petang, pemadaman elektrik mungkin diperlukan untuk memastikan sistem berjalan.

Di Texas, di mana suhu telah sederhana, permintaan mencapai rekod pada hari Isnin, menurut Majlis Kebolehpercayaan Elektrik Texas (ERCOT).

Permintaan kuasa California memuncak pada hari Khamis pada 41.364 megawatt dan dijangka melepasi tahap itu semalam, menurut California Independent System Operator, yang mengendalikan jaringan di kebanyakan negeri. Satu megawatt dapat memberi kuasa kira-kira 200 rumah pada hari yang panas.

Gelombang panas meluas ke Midwest, mendorong perkhidmatan cuaca untuk mengeluarkan nasihat untuk Kansas, Missouri dan Illinois, sebelum keadaan sejuk yang kuat membawa kelegaan pada akhir hujung minggu. Suhu di St. Louis dan Kansas City, Missouri, diramalkan mencapai 100 darjah tertinggi semalam.

Bantuan, secara relatif, juga diramalkan akan tiba di Barat Daya pada awal minggu depan, kata Oravec. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *