Editor, Ketua Pegawai Eksekutif Apple Daily menolak jaminan di Hong Kong | PressCliff


Ketua Pengarang Apple Daily, Ryan Law tiba di Pusat Penerimaan Lai Chi Kok dengan menaiki van penjara setelah dia berada dalam tahanan atas tuduhan undang-undang keselamatan negara, di Hong Kong 19 Jun 2021. – Gambar Reuters

HONG KONG, 19 Jun – Dua eksekutif akhbar pro-demokrasi Hong Kong Apple Daily, yang didakwa berdasarkan undang-undang keselamatan negara, ditolak jaminan hari ini dalam kes yang telah mengundang kecaman antarabangsa dan menimbulkan ketakutan terhadap kebebasan media di pusat kewangan.

Ketua Pengarang Ryan Law, 47, dan ketua pegawai eksekutif Cheung Kim-hung, 59, adalah antara lima epal Setiap hari eksekutif ditangkap pada hari Khamis ketika 500 polis juga menyerbu ruang berita kedai itu, yang oleh pihak berkuasa digambarkan sebagai “tempat kejadian.”

Polis mengatakan pada hari Khamis puluhan artikel akhbar itu disyaki melanggar undang-undang keselamatan negara. Ini adalah kes pertama di mana pihak berkuasa menyebut artikel media berpotensi melanggar undang-undang yang diperdebatkan.

Law dan Cheung, yang didakwa dengan “kolusi dengan negara asing atau unsur luar untuk membahayakan keselamatan negara” muncul di Mahkamah Majistret Kowloon Barat hari ini dan ditolak oleh Hakim Victor So.

Mereka seterusnya akan hadir di mahkamah pada 13 Ogos.

Pasangan ini dituduh berkolusi dengan pemilik Apple Daily dan pengkritik setia Jimmy Lai di Beijing antara 1 Julai 2020 dan 3 April 2021 untuk meminta negara, orang atau organisasi asing “untuk mengenakan sekatan atau sekatan atau terlibat dalam kegiatan bermusuhan lain terhadap Hong Wilayah Pentadbiran Khas Kong atau Republik Rakyat China, ”menurut lembaran pertuduhan.

Undang-undang Keselamatan Nasional berkuatkuasa di Hong Kong tepat sebelum tengah malam pada 30 Jun 2020.

Hakim So mengatakan, Law dan Cheung ditolak jaminan kerana tidak ada bukti yang cukup untuk mempercayai mereka tidak akan membahayakan keselamatan negara.

Di bawah undang-undang keselamatan, tanggung jawab terdakwa untuk membuktikan mereka tidak akan menimbulkan ancaman keselamatan jika dibebaskan dengan jaminan.

Sebagai sebahagian dari permohonan jaminan mereka, Law dan Cheung telah menawarkan untuk melepaskan jawatan mereka di Apple Daily, tidak berbicara dengan media dan ahli politik asing dan membayar jaminan tunai – HK $ 3 juta (RM1.6 juta) untuk Cheung dan hingga HK $ 200.000 untuk Undang-Undang .

Tiga syarikat yang berkaitan dengan Apple Daily yang juga dituntut untuk bersekongkol dengan negara asing yang dilantik untuk mewakili mereka di mahkamah. Pihak berkuasa telah membekukan HK $ 18 juta ($ 2.32 juta) aset syarikat.

Tiga eksekutif lain yang ditangkap pada hari Khamis, Ketua Pegawai Operasi Chow Tat-kuen, Timbalan Ketua Pengarang Chan Puiman dan Ketua Pengarang Eksekutif Cheung Chi-wai, dibebaskan dengan jaminan pada lewat hari Jumaat, menurut Apple Daily.

“Kami masih akan menerbitkan surat khabar esok. Kami akan berusaha sebaik mungkin untuk terus berlari, “kata Chan, yang menghadiri perbicaraan hari ini dan bercakap di luar mahkamah setelah jaminan ditolak.

Awal hari ini, orang ramai berkumpul di luar mahkamah menjelang perbicaraan, ada yang memegang payung kuning atau memakai kemeja Apple Daily mengatakan, “Jangan takut, terus berjuang.”

Undang-undang Keselamatan Nasional menghukum apa yang secara luas disebut oleh Beijing sebagai pemisahan, penindasan, terorisme dan kolusi dengan pasukan asing hingga penjara seumur hidup.

Penangkapan dan skala serangan Apple Daily telah dikritik oleh negara-negara Barat, kumpulan hak global, persatuan akhbar dan ketua jurucakap hak asasi manusia PBB.

Apple Daily dan penerbitnya yang disenaraikan Next Digital mendapat tekanan yang semakin meningkat sejak Lai ditangkap tahun lalu berdasarkan undang-undang.

Lai, yang asetnya dibekukan di bawah undang-undang keselamatan, sudah dipenjara kerana mengambil bahagian dalam perhimpunan yang tidak dibenarkan dan menunggu perbicaraan dalam kes keselamatan nasionalnya.

Sebagai penyiasatan ke Apple Daily dan para eksekutif kanannya meningkat, beberapa pekerja dan pemerhati telah menyatakan keprihatinan mendalam terhadap masa depan akhbar tersebut. – Reuters

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *