Dr Sim: MCO di Kuching tidak boleh diperpanjang sekiranya kes Covid-19 turun | PressCliff


Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Dr Sim Kui Hian berkata pendaftaran dan tempahan akan dikendalikan oleh Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 Nasional (CITF) di Kuala Lumpur. – Gambar Borneo Post

KUCHING, 20 Jun – Sekatan pergerakan yang ketat di Sarawak mungkin tidak akan dilanjutkan melebihi 28 Jun sekiranya trend kes Covid-19 yang lebih rendah dikekalkan, kata penasihat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (SDMC) Datuk Sri Dr Sim Kui Hian.

Dr Sim, yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, mengatakan kes positif yang berasal dari perayaan Hari Raya Aidilfitri dan Gawai telah menurun dan stabil dalam beberapa minggu terakhir.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua barisan perubatan kerana bekerja selama 16 jam, serta hospital swasta dan klinik pengamal am (GP) kerana sudi membantu dalam usaha vaksinasi negeri,” katanya.

Dr Sim mengatakan bahwa dia telah meningkatkan kesulitan yang dihadapi oleh klinik GP setempat untuk ikut serta dalam kampanye vaksinasi kepada pemerintah pusat, yang sejak itu diselesaikan.

Dia juga mengatakan dia terhutang budi kepada banyak doktor yang telah bersara kerana tampil untuk membantu dalam program vaksinasi pada masa-masa luar biasa ini dan menunjukkan solidariti mereka kepada negara.

Walaupun terdapat kes positif yang lebih rendah, dia mengingatkan orang ramai untuk tetap berhati-hati kerana wabak Covid-19 kini dilaporkan di kilang.

“Menteri penyelaras Khairy Jamaluddin telah berjanji bahawa Sarawak akan menerima 380,000 dos vaksin setiap minggu, dan beberapa vaksin ini langsung dikirim ke Miri dan Bintulu tanpa transit di Kuching,” katanya dalam sesi langsung Facebook yang dihoskan oleh walikota Majlis Bandaraya Kuching Selatan. Dato Wee Hong Seng.

Dr Sim juga meminta orang ramai untuk bersabar kerana kebanyakan orang akan segera menerima janji vaksinasi mereka.

“Mulai minggu depan, kami akan memanggil mereka yang berusia 50 tahun ke atas untuk janji vaksinasi sementara mereka yang berusia 40-an akan dipanggil minggu berikutnya. Oleh itu, harap bersabar. “

Dr Sim juga menegaskan sekali lagi bahawa orang hanya perlu tiba 30 minit sebelum waktu temu janji mereka untuk mengelakkan kesesakan di pusat vaksinasi. – Borneo Post

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *