Dias dari Portugal mengatakan musim yang menuntut memotivasi dia untuk Euro | PressCliff


Pemain pertahanan Portugal, Ruben Dias bermain 50 perlawanan untuk City dalam semua pertandingan dalam kempen 2020-21 selain dari komitmen pasukan kebangsaannya. – Gambar Reuters

MUNICH, 19 Jun – Pemain pertahanan Portugal, Ruben Dias mengatakan musim yang melelahkan dengan pasukan kelab Manchester City telah memotivasinya untuk Euro 2020 dan dia berharap dapat mengalahkan dirinya dalam mempertahankan gelaran pasukan kebangsaan.

Pemain tengah Dias, yang dinobatkan sebagai Pemain Bola Sepak Terbaik England oleh Persatuan Penulis Bola Sepak, telah bermain 50 perlawanan untuk City dalam semua pertandingan dalam kempen 2020-21 selain dari komitmen pasukan kebangsaannya.

“Ini hanya mendorong saya. Saya suka mengalahkan diri sendiri dan saya selalu bermain di garisan merah, ‚ÄĚkata Dias kepada wartawan.

Kesatuan pemain global FIFPRO memberi amaran bahawa kesejahteraan pemain tidak dipertimbangkan ketika kalendar persaingan dibuat.

Euro ditunda setahun kerana krisis Covid-19, yang menunda permulaan musim 2020-21 dan memaksa liga Eropah untuk menyelesaikan musim menuntut tepat pada waktunya untuk kejohanan musim panas.

Sejumlah jurulatih kelab teratas mengkritik jadual yang diketepikan tetapi Dias mengetepikan kesan keletihan.

“Saya ingin melakukan perkara yang tidak pernah dilakukan oleh siapa pun dan peluang untuk mewakili negara saya dengan semua permainan ini di belakang saya hanya mendorong saya lebih jauh,” kata Dias.

“Ini juga mendorong saya untuk percaya bahawa saya dapat menunjukkan bahawa saya melakukannya dengan baik, saya kuat dan saya dapat terus bermain.”

Portugal memulakan kempen mereka dengan mengalahkan Hungary 3-0 dan menentang Jerman dalam perlawanan Kumpulan F mereka hari ini.

“Harapan kami adalah bahawa kami akan menghadapi salah satu pasukan terbaik di Euro,” kata Dias.

“Kami juga salah satu pasukan terbaik dan kami sepenuhnya sedar bahawa walaupun kami memulakan dengan kaki kanan, kaki kami harus ditanam dengan kuat di tanah.” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *