Covid: Zoo Melaka memerlukan RM600,000 setiap bulan untuk menampung perbelanjaan operasi | PressCliff


Zoo Melaka bergelut setelah kekurangan pendapatan yang teruk. – Gambar Bernama

MELAKA, 19 Jun – Zoo Melaka memerlukan sekitar RM600,000 sebulan untuk menampung perbelanjaan penjagaan dan operasi haiwan berikutan penutupan sementara semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana risiko penularan Covid-19.

Presiden Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ), Datuk Shadan Othman berkata, dari jumlah itu, RM250,000 diperlukan untuk membeli makanan untuk 550 haiwan yang mewakili 250 spesies yang ditempatkan di kebun binatang itu.

“Kebun Binatang memerlukan sekurang-kurangnya 250 kilogram daging ayam dan daging sapi sebulan serta buah-buahan dan sayur-sayuran untuk memberi makan haiwan.

“Pendapatan turun setelah Zoo ditutup selama hampir enam bulan … tetapi MPHTJ masih harus menanggung kos operasi atau bergantung pada dana dari badan bukan kerajaan, syarikat swasta, pemerintah dan individu, terutama untuk membeli makanan haiwan untuk hidupan liar untuk terus hidup.”

Beliau berkata demikian selepas kempen Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) Mengonsumsi Lebih Banyak Buah-buahan dan Sayuran Tempatan yang turut dihadiri oleh Timbalan Menteri Datuk Seri Ahmad Hamzah dan anggota lembaga Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Datuk Ghazale Muhamad.

Mengulas lanjut, Shadan mengatakan pengambilan makanan haiwan tidak dapat dijelaskan kerana mereka harus diberi nutrien yang diperlukan seperti yang disarankan oleh petugas veterinar yang memantau kesihatan haiwan.

Katanya, majlis itu telah mengumpulkan dana untuk kebun binatang sejak MCO dilaksanakan tahun lalu dan sehingga kini sebanyak RM200,000 telah dikumpulkan.

“Kami mengalu-alukan sumbangan orang ramai untuk membantu meringankan beban setelah penutupan Zoo Melaka,” katanya sambil menambah bahawa pemeliharaan Zoo itu penting kerana berfungsi sebagai pusat pembelajaran, pemuliharaan dan pemeliharaan haiwan yang terancam punah.

Sementara itu, Ahmad Hamzah berkata MAFI melalui FAMA telah menyumbangkan 20 tan buah-buahan dan sayur-sayuran bernilai kira-kira RM45,000 kepada Zoo Melaka sejak MCO 1.0 dikuatkuasakan. – Bernama

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *