Covid-19: Pekerja dalam persekitaran berisiko tinggi termasuk kedai F&B, spa mesti diuji sekali setiap 14 hari dari pertengahan bulan Julai, kata MoH Singapura | PressCliff


Jalur ujian dari kit ujian diri Covid-19. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 19 Jun – Dari pertengahan bulan Julai, semua kakitangan yang bekerja dalam keadaan berisiko tinggi harus diuji Covid-19 sekali setiap 14 hari.

Kementerian Kesihatan (KKM) mengatakan semalam (18 Jun) bahawa mereka adalah pekerja yang bekerja di tempat-tempat di mana terdapat pelanggan atau pelanggan yang tidak bertutup, atau di mana terdapat hubungan berpanjangan antara individu.

Ini termasuk:

– Tempat makan dan minum (F&B)

– Penyedia perkhidmatan penjagaan diri seperti spa, sauna, tempat urut, pendandan rambut dan mereka yang menawarkan perkhidmatan rawatan muka, kuku atau solekan

– Gimnasium dan studio kecergasan di mana pelanggan tidak berpakaian

Kementerian Kesihatan menyatakan dalam siaran akhbarnya bahawa beberapa pertubuhan F&B telah menghantar pekerjanya untuk menjalani latihan bagaimana menjalankan ujian ini dan bersedia untuk menjalankan ujian berkala secara progresif mulai Isnin depan, sementara rejim ujian cepat dan mudah (FET) akan diwajibkan untuk semua pekerja di sektor di atas mulai “sekitar pertengahan bulan Julai”.

“Kami menjangkakan sebahagian besar FET dapat dilakukan melalui sistem swab sendiri yang diawasi oleh majikan,” kata MoH. Pekerja boleh menggunakan ujian seperti ujian cepat antigen.

Untuk menyokong pertubuhan dalam usaha mereka untuk memulai FET, KKM telah menyiapkan program latihan yang dapat digunakan oleh syarikat untuk melatih pengawas di tempat mereka untuk mengawasi swab swap cepat antigen untuk anggota staf mereka.

Program latihan penyelia ini akan diberikan secara percuma kepada pertubuhan ini selama tiga bulan ke depan.

Alat ujian cepat antigen juga akan disediakan untuk syarikat swab sendiri yang diawasi oleh majikan ini.

Mungkin ada perniagaan kecil yang tidak dapat mengatur swab sendiri yang diselia, kata MoH.

Oleh itu kementerian juga akan menubuhkan Pusat Ujian Pantas untuk menyokong mereka yang perlu diuji.

“Kami akan memulai dengan masing-masing di Tekka dan Yishun, yang akan beroperasi dari 21 Juni 2021. Lebih banyak Pusat Uji Pantas akan ditubuhkan secara progresif.”

Untuk lebih meminimumkan risiko penularan dalam pengaturan ini, Pemerintah akan memfasilitasi vaksinasi lebih awal terhadap individu yang bekerja di tempat ini.

Agensi kerajaan yang berkaitan akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai keperluan FET biasa kepada sektor yang dikenal pasti, tambah MoH. – HARI INI

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *