Covid-19: Orang yang mengunjungi kawasan panas pada hari yang sama dengan kes yang dijangkiti mesti diuji, diasingkan sehingga keputusan keluar, kata pemerintah Singapura | PressCliff


Kementerian Kesihatan akan menghantar makluman kesihatan melalui SMS (khidmat pesanan ringkas) kepada orang yang telah mengunjungi kawasan panas pada hari yang sama dengan orang yang dijangkiti oleh coronavirus. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 19 Jun – Dengan strain coronavirus yang lebih mudah tersebar di masyarakat yang lebih luas, pihak berkuasa akan meminta mereka yang telah mengunjungi kawasan panas pada hari yang sama dengan orang yang dijangkiti untuk menjalani ujian wajib dan tetap terisolasi sehingga mereka mendapat hasilnya.

Secara terpisah, dalam beberapa minggu ke depan, pemerintah akan meluncurkan SafeEntry Gateway “check-out box” di tempat-tempat yang sesak, seperti pusat membeli-belah, dan tempat-tempat di mana orang-orang bersentuhan lama tanpa topeng antara satu sama lain, seperti restoran.

Ini bertujuan untuk membuka jalan bagi pengunjung untuk memeriksa tempat-tempat ini.

Kementerian Kesihatan (KKM) mengumumkan kedua-dua langkah ini kemarin (18 Jun), sambil menambah bahawa pihak berkuasa akan menggunakan data dari alat penelusuran kontak TraceTogether dan SafeEntry untuk kes-kes pagar cincin yang lebih baik untuk mengelakkan kelompok besar meletus.

KKM akan mengirimkan makluman kesihatan melalui SMS (khidmat pesanan ringkas) kepada orang yang telah mengunjungi tempat panas pada hari yang sama dengan individu yang dijangkiti, kerana mereka mungkin terdedah kepada virus.

Orang-orang ini mesti mengambil ujian Covid-19 di pusat-pusat ujian yang ditetapkan dan mengasingkan diri sehingga mereka mendapat keputusan.

“Walaupun risiko jangkitan lebih rendah jika mereka menguji negatif, mereka harus terus membatasi interaksi mereka dengan orang lain sebagai langkah pencegahan tambahan dan membatasi kegiatan mereka hanya yang penting,” kata MoH.

Di pusat-pusat ujian, mereka akan diberikan alat ujian diri, yang harus mereka berikan di rumah pada hari-hari berikutnya untuk mengesahkan bahawa mereka tidak dijangkiti.

Mereka yang tidak dapat bekerja dari rumah dan perlu pergi bekerja akan dibenarkan melakukannya, tetapi mereka mesti mematuhi langkah berjaga-jaga terhadap Covid-19 di tempat kerja.

“Kami memerlukan semua rakyat Singapura untuk memainkan peranan mereka. Perincian lebih lanjut akan diumumkan ketika siap, ”kata MoH, sambil menambahkan bahawa langkah ini akan memberi keyakinan lebih besar kepada negara untuk melanjutkan lebih banyak kegiatan sambil mengekang transmisi.

Tempat daftar keluar

Dalam beberapa minggu mendatang, kotak pemindaian check-out SafeEntry Gateway akan dilancarkan secara berperingkat, setelah mendapat maklum balas daripada orang ramai yang ingin memeriksa tempat yang mereka kunjungi tetapi tidak dapat melakukannya sekarang.

Langkah ini, kata MoH, juga akan memungkinkan pengesanan hubungan yang lebih tepat.

Kotak-kotak itu akan dikerahkan di tempat-tempat yang sesak seperti pusat membeli-belah, hospital dan poliklinik dan tempat-tempat di mana orang-orang cenderung berada dalam jarak dekat tanpa topeng mereka, termasuk tempat makan dan gimnasium.

Perniagaan yang layak akan diberitahu dan akan mendapat kotak dalam beberapa minggu akan datang.

MoH berkata: “Orang ramai digalakkan melakukan check-out SafeEntry ketika meninggalkan tempat sejauh mungkin.

“Maklumat ini akan menyokong proses penelusuran kenalan dengan memberikan lebih banyak perincian untuk mengenal pasti kenalan dekat.” – HARI INI

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *