Champagne dan payet sebagai model Nigeria kelihatan menggegarkan landasan | PressCliff


Tobi Momoh baru berusia 15 tahun ketika memenangi pertandingan Elite Model Look Africa, yang mendorongnya ke catwalk di Milan, Paris dan di beberapa agensi antarabangsa. – Gambar AFP

LAGOS, 20 Jun – Corks sampanye muncul dan payet berkilau seperti seribu bintang kecil di ibukota ekonomi Lagos, di mana pemeran model antarabangsa sedang mencari wajah masa depan.

Elizabeth Elohor pasti bahawa ia akan menjadi orang Afrika.

Model terkenal yang terdahulu mencipta agensi pemodelan pertama di Nigeria pada tahun 2004, ketika tidak ada Minggu Fesyen di benua ini, sangat sedikit pereka tempatan dan sedikit fesyen mewah.

Kini dengan pemeran “Future Face Africa”, Elohor berharap dapat memperluas pencarian bakat masa depan dari Nigeria ke seluruh benua.

Sebelum tahun 2000-an, ada beberapa wajah hitam yang menghiasi sampul majalah wanita, kecuali tokoh ikonik seperti Naomi Campbell, Donyale Luna dan Beverly Johnson.

Di Nigeria, negara terpadat di Afrika dengan lebih dari 200 juta orang, sedikit yang pada masa itu berani menceburkan diri dalam pemodelan bebas, rentan, dan harus mengedarkan portfolio mereka sendiri kepada syarikat yang mengkhususkan diri dalam acara dan iklan.

Ketika Elohor kembali dari London pada tahun 2004 untuk memulai Beth Model Agency, dia membuka jalan baru, kata Marius Isikalu, bekas model top berusia hampir 30 tahun, yang kini bekerja di sampingnya.

“Elizabeth adalah perintis. Dia menandatangani semua model yang diketahui ketika itu dan dia berkata ‘Sekiranya anda ingin menggunakannya, ini adalah berapa banyak yang akan anda bayar, dan itulah syaratnya,’ “kata Isikalu sambil berdiri di karpet merah acara itu.

“Dia menetapkan aturan, tarif, dia mengatur langkah.”

Titik balik untuk dunia pemodelan Afrika datang pada tahun 2010 ketika Afrika Selatan dan Nigeria menganjurkan minggu fesyen yang diakui di kancah antarabangsa sebagai “terpilih” dalam dunia fesyen.

Pergerakan Black Lives Matter baru-baru ini dan penyokong berprofil tinggi untuk kecantikan wanita kulit hitam juga membantu mengubah trend di seluruh dunia.

Tetapi alasannya juga ekonomi.

“Pereka antarabangsa seperti Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Balmain … mula menyedari bahawa banyak pelanggan mereka sebenarnya berasal dari Afrika,” kata Elohor, yang duduk di kerusi kuning mustard oleh seorang pereka Nigeria.

“Dulu, dari 50 agensi, anda mungkin mempunyai lima model dan sekarang, satu agensi boleh memiliki hingga 10, 15 model Afrika.”

“Afrika adalah masa depan”

Tobi Momoh adalah salah satu model generasi baru.

Sambil tersenyum dan penuh dengan kehidupan, pemain berusia 19 tahun itu dari meja ke meja dengan gaun hitamnya yang terpasang, menyambut bintang dari adegan filem Nollywood Nigeria, royalti muzik Afropop atau bintang TV realiti.

“Saya membesar dengan berfikir bahawa saya akan seperti gadis-gadis lain yang berjuang untuk mencari pekerjaan selepas sekolah. Tetapi Elizabeth melihat saya di jalan, dia meminta izin kepada ibu saya untuk menandatangani saya di agensi dan sekarang! Pandang saya! Ia sangat mudah, ”katanya.

Tobi baru berusia 15 tahun ketika memenangi pertandingan Elite Model Look Africa, yang mendorongnya ke catwalk di Milan, Paris dan di beberapa agensi antarabangsa.

“Kami mempunyai keindahan untuk menggegarkan landasan pacu,” katanya.

Elizabeth juga tahu itu.

Dan walaupun dia tidak lagi mempunyai masa untuk berjalan-jalan atau pasar Lagos, semangatnya untuk mencari mutiara kecantikan Afrika yang langka tetap ada padanya.

Melalui “Future Face Africa”, pemeran besar pertama kali melalui jaringan sosial dan kemudian dalam pemeran tatap muka, dia ingin memperluas pencariannya ke seluruh benua dan membuat peragaan fesyen di Afrika.

Sektor yang berkembang telah memungkinkan munculnya banyak pelakon, pereka, artis solek, tetapi juga jurugambar.

Kola Oshalusi, seorang jurugambar fesyen Nigeria yang terkenal, juga menyaksikan ledakan permintaan dan profesionalisasi pemodelan di Afrika dalam dekad yang lalu.

Walaupun masalah keselamatan di Nigeria yang semakin meningkat, inflasi yang tinggi dan masalah ekonomi tidak dapat menghilangkan kegelapan dan rasa harapan.

“Afrika adalah masa depan,” kata Oshalusi dengan topi beige dan jaket kapas yang elegan.

“Nigeria adalah Afrika. Model Nigeria yakin, mereka membawa banyak tenaga di landasan, mereka tahu apa yang mereka mahukan, dan ini membantu membina reputasi luar biasa di persada antarabangsa. ” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *