AS melancarkan vaksin untuk Taiwan dengan penghantaran 2.5 juta dos | PressCliff


Pekerja mengangkut vaksin Moderna terhadap penyakit koronavirus ke Terminal kargo Taiwan Air di Taoyuan, Taiwan, 18 Jun 2021. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 19 Jun – Amerika Syarikat akan menghantar 2.5 juta dos vaksin Covid-19 ke Taiwan hari ini, kata seorang pegawai kanan pentadbiran Reuters, lebih dari tiga kali lipat peruntukan tembakan sebelumnya untuk pulau itu, yang menghadapi tekanan politik dan ketenteraan yang meningkat dari China.

Washington, bersaing dengan Beijing untuk memperdalam pengaruh geopolitik melalui apa yang disebut “diplomasi vaksin”, pada mulanya berjanji untuk menyumbangkan 750,000 dos kepada Taiwan, tetapi meningkatkan jumlah itu ketika pemerintahan Presiden Joe Biden memajukan janjinya untuk mengirim 80 juta tembakan buatan AS di sekitar dunia.

China, yang menganggap Taiwan sebagai bagian tak terpisahkan dari wilayahnya, telah berulang kali menawarkan untuk mengirim vaksin koronavirus ke pulau itu, yang telah memerangi lonjakan jangkitan domestik. Taipei telah menyatakan kebimbangan mengenai keselamatan tembakan Cina.

2.5 juta dos vaksin Moderna Inc yang disumbangkan akan meninggalkan Memphis, Tennessee, dalam penerbangan milik Taiwan Airlines China pada awal Sabtu dan tiba di Taipei petang esok, kata pegawai kanan pentadbiran AS itu, sambil menambah bahawa penghantaran segera adalah kerana para pakar dari kedua-dua belah pihak dapat menyelesaikan masalah peraturan.

“Kami tidak memperuntukkan dos ini, atau memberikan dos ini, berdasarkan keadaan politik atau ekonomi. Kami menyumbangkan vaksin ini dengan objektif tunggal untuk menyelamatkan nyawa, ”kata pegawai itu.

“Vaksin kami tidak disertakan,” kata pejabat itu, menambahkan bahwa Taiwan telah “menghadapi tantangan yang tidak adil dalam usahanya untuk mendapatkan vaksin di pasar global.”

Kesepakatan untuk Taiwan membeli vaksin dari BioNTech SE Jerman jatuh tahun ini, dengan pemerintah Taiwan menyalahkan tekanan dari Beijing.

China telah menolak tuduhan itu, dengan mengatakan bahawa Taiwan bebas untuk mendapatkan vaksin tersebut melalui Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co Ltd, yang mempunyai kontrak untuk menjual vaksin BioNTech di China, Hong Kong, Macau dan Taiwan.

“Kami percaya bahawa percubaan China untuk menyekat pembelian, untuk tujuan politik, dapat dikecam,” kata pegawai kanan pentadbiran Biden.

Taiwan berusaha untuk mempercepat kedatangan berjuta-juta vaksin yang dipesannya, walaupun jangkitan tetap rendah walaupun terdapat peningkatan kes dalam negeri. Hanya sekitar 6 peratus daripada 23.5 juta orang Taiwan telah menerima sekurang-kurangnya satu suntikan rejimen vaksin.

Penghantaran AS berlaku ketika Washington telah bekerjasama dengan Taipei untuk membuat rantaian bekalan selamat untuk barang-barang strategik seperti cip komputer, yang mana Taiwan adalah pengeluar utama, yang sangat penting bagi pengeluar kenderaan AS dan industri lain.

Ia juga berlaku setelah Taiwan mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia akan membenarkan Terry Gou, pengasas jutawan Foxconn Taiwan dan gergasi semikonduktor TSMC, untuk berunding bagi pihaknya untuk vaksin Covid-19.

Jonathan Fritz, seorang pegawai kanan Departemen Luar Negeri, mengatakan pada hari Khamis bahawa China telah “sangat agresif menggunakan sumbangan vaksin sebagai tuas untuk mendorong lebih banyak rakan diplomatik Taiwan beralih pengiktirafan.”

Beijing terus mengurangkan jumlah sekutu diplomatik Taiwan, yang kini hanya berjumlah 15 negara.

Amerika Syarikat, yang seperti kebanyakan negara tidak memiliki hubungan diplomatik formal dengan Taiwan, telah menyaksikan dengan tegasnya ketegangan yang meningkat dengan Beijing dan pentadbiran Biden telah berjanji untuk meningkatkan hubungan dengan pulau itu, yang diwajibkan oleh undang-undang AS untuk memasangkan sarana tersebut. pertahanan.

Awal minggu ini Taiwan melaporkan serangan terbesar oleh tentera udara China, termasuk pejuang dan pengebom berkeupayaan nuklear, ke zon pengenalan pertahanan udaranya. – Reuters

.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *